Наприкінці минулого тижня півсотні депутатів Сумської міської ради від фракцій БЮТ, громадської організації «Нічний дозір» та «Нашої України» створили у міськраді коаліцію-більшість «За рідне місто».
За словами міського голови Геннадія Мінаєва, коаліція бере на себе відповідальність за організацію роботи на благо сумської громади і громадсько-політичного спокою в місті та з розв’язання нагальних економічних проблем.
Реакція громади на цю «батьківську турботу» депутатів на багаторічні соціально-економічні негаразди сумчан однозначна: «Згадала баба, як дівкою була...»  Наведу лише два коментарі, які з’явились відразу після оголошення про створення коаліції на сайтах обласних громадсько-політичних видань: «Народе, знай своїх героїв. До коаліції увійшли «піклувальники», які постійно насаджують сумчанам підвищені тарифи». Інший коментар: «Більшість об’єдналась для подальшого «дерибану і бездумного підвищення комунальних тарифів...»
На думку місцевих політичних оглядачів, новоспечених коаліціянтів вивели з «летаргійного сну» два чинники: створення напередодні їхніми політичними опонентами нової фракції «Стабільність і розвиток» (яку очолює регіонал Олексій Мовчан) та майбутні вибори.
Тим часом під час засідання чергової сесії Сумської міськради в сесійній залі зчинилася справжня бійка, до якої, крім депутатів, долучилися двоє невідомих. Обранці саме розглядали протест прокурора про неправомірність виділення сесією земельних ділянок. Власниця однієї з них заявила, що, згідно з інформацією, оком  на землю накинув хтось із представників фракції БЮТ у міськраді. «Регіонали також у дії», — підлив масла у вогонь міський голова Сум Геннадій Мінаєв. Ось тоді й почалося...
Депутат-регіонал Олексій Мовчан подався на трибуну для з’ясування стосунків з керівним опонентом. На захист голови став депутат з фракції «Нічний дозір» Юрій Чепик. Його колега Микола Чорнотицький спробував приборкати пристрасті в сесійній залі біля мікрофону. Однак двоє невідомих спочатку вихопили мікрофон з його рук, потім ударили в обличчя. Під гарячу руку потрапили й депутат-народнодозорець Олександр Байдак та комуніст Ігор Шапошник. Потерпілі написали заяви до міліції за фактом побиття невідомими з вимогою встановлення їхніх осіб і притягнення до кримінальної відповідальності. А Олексій Мовчан теж звернувся до правоохоронців із заявою на міського голову — за образу честі та гідності фракції регіонів та його особистої.
Сумська область.