Ранкове засідання 18 червня
Звинувачувати міліціонерів у порушенні прав опозиції — безпідставно. На цьому наголосив міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов під час традиційної години запитань до уряду. Парламентаріїв, зокрема, цікавило, чому представників опозиції і журналістів відтісняють із території проведення мітингів і протестів, а на їх місце приводять прихильників нинішньої влади?
Відповідно до пункту 20 статті 11 закону «Про міліцію» правоохоронці, за словами міністра, мають право тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадянам на окремі ділянки місцевості чи об’єкти з метою забезпечення громадського порядку. Тому «на сьогоднішній день немає підстав звинувачувати міліцію у порушенні демократичних принципів і тим більше в упередженому ставленні до будь-якої політичної сили», — наголосив А. Могильов.
Роман Забзалюк (БЮТ) акцентував увагу на тому, що «на рівні обласних управлінь МВС готуються списки на так званих неблагонадійних громадян, а практично активістів опозиції». Відповідаючи на запитання бютівця, урядовець зауважив, «міліція займалася і займатиметься тими особами, які здійснюють протиправні дії незалежно від кольору». Він наголосив, що всі однаково відповідальні перед законом.
Щодо трагічної смерті 19-річного студента у Шевченківському райуправлінні, то А. Могильов запевнив, що матеріали по цій справі знаходяться в прокуратурі Києва, а слідство проходить під наглядом Генеральної прокуратури. Крім того, урядовець повідомив, що всі причетні до цієї справи правоохоронці відсторонені від службових обов’язків до закінчення розслідування. «Ніхто ніколи не захищатиме жодного співробітника міліції, який порушив норми закону», — наголосив він. Водночас, зазначивши, що не вважає за потрібне захищати честь мундира, оскільки «на даний момент, на жаль, мундир МВС необхідно чистити».
Після виголошення депутатських запитів фракції «НУ—НС» і БЮТ попросили оголосити перерву. Про причину такої необхідності повідомив Юрій Стець («НУ-НС»). За його словами, створення ТСК на чолі з Інною Богословською, яка має розслідувати діяльність Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, відбувалося з порушенням закону «Про Регламент», оскільки очолювати її може лише представник фракції чи групи, а Інна Богословська є позафракційним депутатом. До того ж до складу комісії ввійшло всього чотири парламентарії. Депутат повідомив також, що Комітет з питань свободи слова ухвалив рішення про створення ТСК з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання здійсненню професійної діяльності журналістів. Тож обранець вимагав від Голови Верховної Ради відкликати попередню постанову і доручити Регламентному комітету терміново розглянути проект постанови, запропонований ними.
У свою чергу, Володимир Литвин пообіцяв вивчити це питання, оскільки у день створення ТСК він з офіційним візитом перебував у Німеччині. Водночас глава парламенту закликав фракції Партії регіонів і БЮТ знайти нарешті компроміс щодо кандидатури на посаду голови Комітету з питань свободи слова.
Потому сесія у першому читанні ухвалила зміни до деяких законодавчих актів щодо застосування угод про розподіл продукції. За основу також узяли проект закону про збір та облік єдиного соціального внеску.
Далі сесія заслухала звіт тимчасової спеціальної комісії з питань реформування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення. Головний результат роботи комісії, за словами її голови Олександра Скибінецького, це те, що вона розглянула і схвалила проект нової редакції закону про СБУ. Цей проект, повідомив депутат, подано до Верховної Ради, але його розгляд затягується. Зокрема, через те, що нині Служба безпеки виходить з новими пропозиціями до цього законопроекту, які, однак, вступають у протиріччя з чинною концепцією і програмою реформування відомства. Оскільки термін роботи ТСК вичерпано, її голова запропонував звіт комісії взяти до відома, а подальшу роботу з реформування СБУ, у тому числі і доопрацювання відповідного законопроекту, доручити профільному комітету з питань національної безпеки та оборони.
Насамкінець парламентарії ухвалили проект постанови про утворення тимчасової слідчої комісії з питань з’ясування обставин розкрадання мільйонних сум бюджетних коштів керівництвом Державного комітету України з державного матеріального резерву. За відповідне рішення проголосувало 240 народних обранців.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради повідомив про входження до парламентської більшості «Стабільність і реформи» народних депутатів нунсівців Валерія Борисова, Давида Жванії, Володимира Марущенка, Олега Новікова, Сергія Харовського та Віктора Шемчука.
Крім того, народні депутати привітали з днем народження своїх колег Івана Сідельника (ліворуч) та Петра Мельника.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.