Хмельницька область

Міста Хмельниччини в недалекому майбутньому мають перейти на самофінансування. Таку мету поставила перед керівниками міських громад влада області на черговій колегії облдержадміністрації.
Очільник ОДА Василь Ядуха вкотре підкреслив, що завдання міських голів — вжити невідкладних заходів щодо наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. Під особливий контроль треба взяти підприємства, на яких низький рівень заробітної плати. «Середня зарплата в містах області має бути не меншою, ніж її рівень в Україні», — наголосив Василь Ядуха.
Вагому роль у наповненні обласного бюджету голова ОДА відводить податковій адміністрації. Питання легалізації виробництва, виведення бізнесу з тіні — поле діяльності для спільних дій влади та податкової. За словами пана Ядухи, малий і середній бізнес уже пішов на співпрацю з облдержадміністрацією.
В одному з найбільших міст Хмельниччини — Кам’янці-Подільському над реалізацією цих планів уже працюють. «Але без допомоги обласної влади, — каже міський голова Анатолій Нестерук, — буде не під силу вирішити питання з відновленням нормальної виробничої діяльності кількох підприємств, що розташовані в місті. Якби вони працювали на повну силу, бюджет отримав би додаткові джерела наповнення».
До прикладу, автоагрегатний завод, який є частиною холдингу АвтоКрАЗ, не працює вже півтора року. «За цей час кількість робітників зменшилася з 250 до 60, — додає перший заступник міського голови Валерій Андрухович. — Ми вже кілька разів проводили зустрічі з керівництвом холдингу. Проблема з тим, що для кам’янецького підрозділу немає замовлень. Ми сподіваємося таки отримати їх з допомогою обласної влади та нового уряду». Складна ситуація і з колишнім заводом імені Петровського. Його викупила фірма «Арго», взявши деякі зобов’язання. Згодом власники заявили: нам це невигідно. Підприємство зупинилося. «Міській владі доводиться з’ясовувати, — каже Валерій Андрухович, — що ж трапилося в складних обставинах: з’явилися карні справи. Можливо, варто провести реприватизацію заводу, щоб відродити виробництво». Багато років стоїть і «Сільмаш». Недавно його директор запевнив, що завод відкрив філію в Туркменистані, куди постачатиме сільгосптехніку. Підняти «Сільмаш» міська влада теж сподівається з допомогою області.
Ще напередодні незалежності України Кам’янець-Подільський був містом із потужним промисловим потенціалом. Та минулого вже не повернути. Про заводи із кількатисячними колективами сьогодні не йдеться. Бо навіть активні працюючі підприємства модернізуються, зменшують затрати робочої сили. Такого потужного наповнювача міського бюджету, яким є в Хмельницькому його величезний ринок, у стотисячному Кам’янці теж не буде. Немає поки що й віддачі від туризму, який громада обрала пріоритетом розвитку. Отож у Кам’янці-Подільському ситуація доволі непроста. Без партнерства влад усіх рівнів впоратися з нею місту буде не під силу.