Про створення депутатського міжфракційного об’єднання «За стабільність і розвиток Кіровоградщини» на сесії обласної ради повідомив керівник фракції Партії регіонів, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та інвестицій Микола Ковальчук. До новоствореного об’єднання ввійшли фракції Партії регіонів, Народної партії та КПУ. Загалом у Кіровоградській обласній раді шість фракцій. Окрім трьох названих, свої фракції мають Блок Юлії Тимошенко (найбільш потужна), «Наша Україна» та соціалісти.

Про більшість у даному випадку поки що не йдеться. Сумарно новостворене об’єднання нараховує 35 депутатів (ПР — 18, Народна партія — 10, КПУ — 7). Усього в обласній раді їх 100. Цілком можливо, у подальших планах «союзу трьох» - приростання чисельності свого об’єднання, якщо не фракціями загалом, то хоча б їх представниками. Правда, регламент обласної ради такої норми не передбачає, але ж схожий прецедент уже є...

Підозрюють про можливість подібного розвитку подій і бютівці, тому намагаються зміцнити свої лави політично надійнішими депутатами, розпрощавшись із трьома нинішніми (Олександром Дануцою, Миколою Шевченком та Володимиром Тарасовим), які написали заяви про складання депутатських повноважень. Усі вони є представниками ВАТ «Кіровоградобленерго». Саме ці депутати відкликали свої підписи під зверненням фракції БЮТ до голови обласної ради, що не дало змогу провести 30 квітня позачергову сесію, на якій мало бути розглянуте питання щодо засудження рішення Президента України про продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Криму. Керівник обласної організації «Батьківщини», народний депутат України Валерій Кальченко заявив, що депутати відкликали свої підписи під тиском голови облдержадміністрації Сергія Ларіна (представника Партії регіонів), хоча той всіляко це заперечує.

Однак зцементувати свої ряди біло-червоним поки не вдається. Рішення «Про дострокове припинення повноважень депутатів Кіровоградської обласної ради» не набрало необхідної кількості голосів: його підтримали лише 38 депутатів (необхідно 51) із 67 присутніх на сесії. Валерій Кальченко звинуватив у цьому новостворене міжфракційне об’єднання, котре, за його словами, не дає бютівцям, «яких залякали, реалізувати своє право не бути депутатом».