Вечірнє засідання 20 травня
Народні депутати ухвалили Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік, розроблену відповідно до положень програми Президента Віктора Януковича «Україна для людей» та Угоди про створення коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи» у Верховній Раді. «За» проголосували 248 парламентаріїв із 273 зареєстрованих. При цьому ухвалювався законопроект за майже повної відсутності представників опозиційних фракцій, бо після того, як не було підтримано їх чергову поправку, на пропозицію бютівця Олега Ляшка опозиціонери залишили сесійну залу.
А розпочалося вечірнє засідання голосуванням за скасування постанови Верховної Ради про прийняття за основу законопроектів про внесення змін до Закону «Про судоустрій України» та про внесення змін до Закону «Про статус суддів». Як зазначив доповідач, народний депутат Валерій Писаренко, з часу прийняття зазначених законопроектів у першому читанні вже минуло майже три роки, і за цей час було проведено парламентські слухання, з цього питання неодноразово збирався Комітет Верховної Ради з питань правосуддя і ці обговорення засвідчили, що судова система потребує комплексного реформування відповідно до вимог міжнародних стандартів. Постанову підтримали 243 народні депутати. Також народні депутати внесли зміни до постанови Верховної Ради «Про звільнення суддів», які змінюють формулювання підстав звільнення ряду суддів Верховного Суду та Вищого господарського суду.
Зважаючи на численні звернення з приводу виселення зі своїх приміщень книгарень та інших закладів культури (зокрема, всі пам’ятають найсвіжіший скандал з книгарнею «Сяйво»), Верховна Рада 397 голосами ухвалила в цілому закон про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок. Цей закон забороняє відчуження приміщень, в яких перебувають засоби масової інформації, друкарні, видавництва, книгарні, підприємства книгорозповсюдження, засновниками яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об’єднання громадян, державні науково-дослідні установи, навчальні заклади, трудові колективи, а також творчі спілки.
*** 
У Державній програмі економічного і соціального розвитку України на 2010 рік не передбачено підтримку української мови та української культури. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Так, коаліція не підтримала його ключові пропозиції щодо «забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України», «виконання Державної програми розвитку та функціонування української мови на 2004—2010 роки та розробка нової стратегічної програми функціонування державної мови» тощо.
Водночас він повідомив, що в документі було враховано цілу низку його поправок у частині гуманітарного розвитку країни на наступний рік.