Схвалений депутатами облради бюджет Вінниччини на нинішній рік не покриває тільки видатки на медицину й охорону здоров’я. 17 мільйонів гривень становить дефіцит видатків на цю галузь. З них п’ять мільйонів гривень не вистачає на придбання інсуліну, ліків для хворих на цукровий діабет. Депутати знайшли вихід із ситуації.
— Протягом двох-трьох місяців ми закриємо всі «діри» у видатках на медичну галузь, — наголосив голова Вінницької облради Григорій Заболотний. — Для цього спрямуємо кошти від перевиконання власних надходжень. Частину грошей маємо з минулого року. В січні їх не розподіляли, бо передбачали, що ситуація з фінансуванням бюджетної галузі буде не простою.
В області розпочали проведення моніторингу всіх підприємств. «Це робиться з метою максимально залучити до роботи працівників на кожне місце, — продовжує Григорій Заболотний. — Адже основним джерелом наповнення бюджету є надходження від податку на прибуток громадян. Вони становлять майже вісімдесят відсотків усіх коштів. Під час перевірки буде виявлено також, яку частину зарплати видають у конвертах. Не секрет, що деякі роботодавці вдаються до такої практики. Ситуація в регіоні непроста: у нас один працюючий, як то кажуть, годує сімох пенсіонерів. Тому створення бодай одного-двох робочих місць на підприємствах — це вже крок уперед у наповненні бюджету». Реалізація двох інвестиційних проектів — будівництво цементного заводу на мільйон тонн продукції і найбільшої в регіоні птахофабрики — неабияк поліпшить фінансову ситуацію в області. Будівництво обох об’єктів заплановано розпочати в нинішньому році.
Депутати підтримали пропозицію голови бюджетної комісії облради Леоніда Козодоя про виділення коштів для придбання інсуліну. Їх сконцентрують із районних бюджетів і бюджетів міст обласного значення. Зробити це планують швидко, бо хворі на діабет не можуть прожити без цього препарату навіть один день.
Прийнятий бюджет, за словами голови облради, збалансований непогано. Порівняно з минулим роком видатки зростуть на 480 мільйонів гривень (загалом їхня сума становитиме два мільярди 31 мільйон гривень). Більше, ніж торік, передбачено коштів на вже згадану галузь охорони здоров’я. Суттєве збільшення надходжень передбачено на розвиток культури, а також фізкультури і спорту (приблизно тридцять відсотків). Зросте зарплата. Хоча її розмір у регіоні невисокий — на нинішній рік середньомісячна платня визначена в сумі 1695 гривень. Це один із найнижчих показників у державі.
Протягом п’яти років в області з місяця в місяць виконували місцеві бюджети. В цій справі мають певний досвід. Зокрема, у питанні співфінасування, тобто кооперування коштів із місцевих та обласного бюджетів для розв’язання невідкладних проблем територіальних громад. Сподіваються, що гарну традицію не буде порушено й у нинішньому році.
Вінницька область.