Ранкове засідання 13 травня
На початку засідання парламент вніс низку змін до постанови Верховної Ради «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації». Ці зміни передбачають відкликання Олександра Єфремова з посади голови Регламентного комітету та обрання головою Комітету з питань Регламенту Володимира Макеєнка (Партія регіонів). Останнього, у свою чергу, звільнено від обов’язків першого заступника голови Бюджетного комітету, а натомість першим заступником голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету обрано Владислава Лук’янова (Партія регіонів).
Крім того, Юрія Каракая (Партія регіонів) обрано заступником голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності. Під час обговорення цього питання розгорілися значні дискусії, оскільки опозиція вважає, що керівництво Регламентним та Бюджетним комітетами має належати її представникам. Як зазначив Юрій Ключковський («НУ—НС»), влада може піти двома шляхами: «або переможець отримає все і тоді горе переможеним, що веде до авторитаризму, або другий вид стосунків влади і опозиції — діяти лише на підставі та у спосіб, передбачений Конституцією і законами України». Відтак він назвав голосування за обрання нового керівництва комітетами «лакмусовим папірцем» для влади. Натомість О. Єфремов, на той час іще голова Регламентного комітету, відповідаючи на ці звинувачення, зазначив: коли опозиція хоче отримати якісь посади в комітетах, то має запропонувати щось навзаєм, оскільки свого часу стосовно керівництва комітетами було досягнуто збалансованої домовленості.
Далі Верховна Рада ухвалила постанову про проведення у жовтні цього року парламентських слухань «Стратегія гуманітарної політики сучасної України» та постанову про проведення у вересні цього року парламентських слухань на тему: «Економічні реформи: реальність та очікування українського бізнесу».
Перейшовши до розгляду законопроектів, Верховна Рада не подолала вето Президента на закон «Про внесення змін до закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», тож цей документ вважається відхиленим. А от законопроект про внесення змін до статті 209 Земельного кодексу був підтриманий 237 депутатами у другому читанні та в цілому. Цей закон, який набере чинності з 1 січня 2012 року, передбачає, що кошти, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, можуть використовуватися не лише на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, вони також можуть спрямовуватися на проведення інвентаризації земель та оплату проектів землеустрою.
Також Верховна Рада внесла зміни до деяких законів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження. Як зазначив доповідач, голова підкомітету Комітету з питань правосуддя Вадим Колесніченко, необхідність внесення цих змін спричинена фактичною неможливістю притягнення суддів до відповідальності, оскільки такі спроби нівелюються багаторазовим оскарженням у судах.
Верховна Рада розглянула питання про обрання та звільнення суддів.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші знімки з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.