На Тернопільщині розроблено та прийнято більше 80 обласних програм, проте торік фінансувалися лише 35 із них. Для цього з обласного бюджету було виділено 8,4 мільйона гривень.
Тож такі програми, як «Вчитель», «Шкільний автобус», «Паспортизація об’єктів культурної спадщини», «Теплий заклад культури», не отримали ані копійки. А оскільки цьогорічний бюджет буде дуже скромним, то голова облради Олексій Кайда запропонував поділити програми на три категорії. До третьої запропоновано віднести ті програми, які ще можуть зачекати, програми другої категорії підтримуватимуть настільки, щоб вони «залишалися на плаву», а пріоритетними вважатимуть програми, що стосуються здоров’я, освіти, культури, духовності, спорту. Скажімо, на останній сесії облради понад 2 мільйони гривень вирішено виділити на реалізацію програми дитячої безпритульності.
На обліку служб у справах дітей перебуває більш як 1220 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, стосовно багатьох дітей у сім’ях чиниться насильство, деякі з них періодично втікають з дому. Ще мільйон гривень буде виділено на профілактику злочинів, що скоюють неповнолітні. Протягом останніх п’яти років на їх рахунку більше тисячі злочинів, майже 80 з них скоєно повторно. А дитячий алкоголізм, дрібне хуліганство, зберігання наркотичних речовин, на жаль, стають звичними явищами.
Також не економитимуть на програмах, які стосуються охорони здоров’я, зокрема, лікування дитячої онкології, боротьби з туберкульозом, ВІЛ-інфекцією, реабілітацію інвалідів. Ідею голови обласної ради щодо поділу програм на категорії схвалено на засіданні координаційної ради громадських організацій, тож тепер її мають підтримати депутати.
 
Тернопільська область.