Ранкове засідання 14 квітня
У першому читанні сесія ухвалила проект закону про внесення змін до статті 217 Кримінально-процесуального кодексу України (щодо обов’язків слідчого). Цей документ стосується прав потерпілого та його адвоката, яким слідчий відповідно до проекту зобов’язаний надавати опис матеріалів кримінальної справи.
Така вимога, на думку автора проекту Сергія Міщенка, продиктована об’єктивними обставинами. Адже трапляються випадки, коли через зникнення документів справа фальсифікується. Надання ж потерпілому опису документів сприятиме захисту прав громадян, переконаний депутат. Подібний документ (але спрямований на захист прав обвинуваченого) сесія ухвалила два тижні тому, нагадав парламентарій. Отже, захищено права обох сторін.
За основу народні депутати ухвалили також і зміни до деяких законів щодо недопущення зловживань правом на оскарження. За словами автора законопроекту Святослава Олійника, судді, проти яких встановлено факт порушення присяги, оскаржують це рішення, що подекуди затягується на два-три роки. Тим часом суддя продовжує виконувати свої обов’язки — здійснювати правосуддя. Народний депутат пропонує встановити коротку, за аналогією ЦВК, процедуру оскарження виключно у Вищому Адміністративному суді, який протягом місяця зобов’язаний розглянути скаргу і винести рішення.
У першому читанні ухвалено також зміни до Закону «Про рекламу» (щодо ідентифікації соціальної реклами та регулювання окремих видів рекламної діяльності політичних партій та громадських організацій). Цей проект, за словами доповідача Олени Кондратюк, спрямований на обмеження можливостей державних органів влади використовувати соціальну рекламу для рекламування своїх політичних партій, їхніх програм і лідерів. А також регламентує участь партій та громадських організацій у рекламній діяльності. Зокрема, у законопроекті встановлено вимогу щодо обов’язкового посилання на рекламодавця соціальної реклами у разі, коли ними є органи влади, місцевого самоврядування, або їх посадові особи.
Схвалення у першому читанні 318 народними депутатами дістав і проект закону про обіг зброї невійськового призначення.
Нині на руках у громадян перебуває понад півтора мільйона зареєстрованої зброї, не менша кількість перебуває в обігу без реєстрації, повідомив доповідач Володимир Мойсик. І хоча Конституція дозволяє громадянам мати особисту зброю, на законодавчому рівні це питання досі не унормовано. Нині право набуття власності на зброю невійськового призначення регламентують підзаконні нормативні акти: постанови Кабінету Міністрів, інструкції міністерств. Даний же законопроект якраз і спрямований на врегулювання цих правовідносин.
Процедура розгляду наступного питання — проекту закону про внесення змін до статей 5 та 8 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (щодо допомоги на рівні прожиткового мінімуму) — спричинила у сесійній залі гарячу дискусію. Цей проект був включений до порядку денного на вимогу опозиції. У першому читанні його було ухвалено 9 лютого поточного року. Водночас профільному комітету було доручено підготувати проект до другого читання за скороченою процедурою. Одначе комітет законопроект так і не опрацював.
До обговорення цього питання народні депутати повернулися й після короткої перерви. Проте жодна з пропозицій не набрала достатньої кількості голосів. Отож законопроект вважається відхиленим.
А на початку ранкового засідання народні депутати привітали свого колегу Олександра Клименка з днем народження.