Ранкове засідання 11 березня
Учора у Верховній Раді було сформовано нову коаліцію, Миколу Азарова обрано Прем’єр-міністром (на знімку в центрі) та призначено новий склад Кабінету Міністрів. На початку засідання глава парламенту Володимир Литвин повідомив, що відповідно до статті 83 Конституції та статті 71 Регламенту Верховної Ради оголошує про сформування та реєстрацію коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи». Він сказав, що коаліцію сформовано на основі угоди про утворення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, підписаної представниками фракцій Партії регіонів, Комуністичної партії, Блоку Литвина та народних депутатів у складі 235 парламентаріїв. Список членів депутатських фракцій та народних депутатів з їх особистими підписами є невід’ємною складовою коаліційної угоди. Після цього на пропозицію трьох фракцій головуючий оголосив перерву для проведення зборів коаліції, а по її завершенні Олександр Єфремов повідомив, що всі учасники коаліції підтримали запропоновану на посаду Прем’єр-міністра кандидатуру Миколи Азарова та кандидатури членів нового уряду.
Натомість Іван Кириленко заявив, що БЮТ вважає новоутворену коаліцію нелегітимною, та повідомив про перехід фракції в опозицію і про сформування опозиційного «уряду майбутнього».
Відразу після цього внесли штандарт Президента та до сесійної зали зайшов сам Віктор Янукович. Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що коаліція внесла на розгляд глави держави кандидатуру М. Азарова на посаду Прем’єр-міністра та надав слово Президенту. В. Янукович зазначив, що відповідно до статті 106 Конституції вносить на посаду міністра закордонних справ кандидатуру Костянтина Грищенка, на посаду міністра оборони — Михайла Єжеля та на посаду голови СБУ — Валерія Хорошковського. Також він вніс подання про призначення Миколи Азарова на посаду прем’єра.
Претендент на посаду глави уряду М. Азаров у своєму виступі зазначив, що нова влада приймає «розграбовану країну, порожню казну з державним боргом, що зріс утричі, та за відсутності держбюджету на 2010 рік». Тому, за його словами, новому уряду доведеться відновлювати країну, долати бідність, сприяти розвитку середнього класу, домагатися фінансової стабільності регіонів, відновлювати рівновагу платіжного балансу тощо. Відповідаючи на запитання про перспективи ухвалення бюджету М. Азаров сказав, що уряду для його підготовки потрібен місяць, тобто на розгляд парламенту головний фінансовий документ надійде не раніше 11 квітня. Також він повідомив, що новий уряд планує провести міжнародний аудит фінансового стану держави та що саме його результати дадуть відповідь на те, яким буде бюджет на нинішній рік. Разом з тим М. Азаров вважає, що «вихід із кризи має відбуватися не за рахунок бідних людей», для цього «потрібно використовувати ресурси багатих». Щоправда, він не виключає: за потреби уряд ухвалюватиме жорсткі непопулярні рішення, пояснивши при цьому їх необхідність людям. Задля подолання фінансової кризи Кабмін має намір «активно співробітничати з міжнародними фінансовими організаціями, у тому числі й з МВФ».
Під час наступного обговорення В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») заявив, що новий уряд — «це не просто уряд, а уряд неконституційної і нелегітимної коаліції». Та що відповідальність за ці нелегітимні рішення несе Президент, оскільки саме він вніс кандидатуру М. Азарова на посаду прем’єра. Петро Симоненко (КПУ) повідомив, що комуністи підтримали утворення коаліції, виходячи з того, що новому Президенту потрібно виконувати свої обіцянки та щоб зупинити «помаранчеве мракобісся». Олег Ляшко (БЮТ) назвав день утворення нової коаліції «чорним днем в українській історії», оскільки саме в цей день «в неконституційний спосіб було створено коаліцію та нелегітимний уряд». Сергій Гриневецький (Блок Литвина), зазначивши, що можна бути в опозиції до влади, але не можна бути в опозиції до держави, найпершим завданням нового уряду назвав забезпечення керованості в країні. На думку Ганни Герман (Партія регіонів), «завершується час найбільшої смути в історії України та відходять у минуле ті, хто зруйнував незалежність України», а на їх місце приходять прагматики.
Далі відбулося голосування. За призначення М. Азарова на посаду Прем’єр-міністра проголосували 242 народні депутати. 237 парламентаріїв підтримали постанову про звільнення Юлії Тимошенко з посади глави уряду та 238 — про припинення повноважень членів попереднього Кабміну. Перед розглядом питання про призначення на посаду голови Служби безпеки Валерія Хорошковського слово було надано голові Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Анатолію Гриценку, котрий повідомив, що більшість членів комітету відхилили дану кандидатуру на посаду голови СБУ. Однак 238 народних депутатів таки проголосували за призначення В. Хорошковського на посаду глави спецслужби.
Після цього новий Прем’єр-міністр запропонував народним депутатам склад членів уряду. За постанову про обрання членів нового Кабміну проголосувало 240 народних депутатів.
Далі парламент проголосував за складення депутатських повноважень обраними до складу уряду парламентаріями. А після складання Прем’єр-міністром М. Азаровим присяги головуючий закрив засідання.
Зранку народні депутати привітали з днем народження свого колегу Олександра Дубового.
ДУМКИ З ПРИВОДУ
Анатолій Матвієнко («НУ—НС»):
— Я не входжу до коаліції, тому не можу сказати, як цей уряд формувався. От дивлюся на перелік нових членів Кабміну і думаю, кого я з них знаю. Можу сказати про Яцубу і Слауту, що ці люди працюватимуть як належить. Так само професійних дій можу чекати від Тихонова, Тігіпка, Табачника, Толстоухова. Хоча з цими людьми мої ідеологічні погляди розходяться, але їхню профпридатність можу оцінювати як позитивну. А є дуже дивні призначення, абсолютно невідомі прізвища. Як на мене, загадкова кандидатура на посаду міністра внутрішніх справ. Побачимо. Можливо, це саме їхній зірковий час, і дай Боже їм сили і настрою боронити українські інтереси. Я в Миколи Азарова цікавився, чи ми хоч почуємо українську мову в уряді. Він намагався виступати українською, але всі народні депутати формулювали йому запитання російською. Це ганьба для депутатського корпусу.
Євгеній Царьков (КПУ):
— Із усіх кандидатів на посаду Прем’єр-міністра кандидатура Миколи Азарова є вірним рішенням, бо це єдина незаангажована людина в Партії регіонів. Президент зробив правильно, що не допустив до прем’єрства представників олігархічної групи. КПУ наполягає на тому, щоб передвиборні програми Віктора Януковича і Петра Симоненка були підтримані. Першочерговий крок — це вихід держави з кризи, зокрема, це прийняття бюджету, виконання соціальних форм і підвищення мінімальної заробітної плати для всіх верств населення.
Олена Бондаренко (БЮТ):
— Нелегітимно сформована коаліція утворила нелегітимний уряд, і все це освячено Президентом, який підписав відповідний проект змін. Рішення такої влади підпадають під великий сумнів. Так звані патріоти, які торгували Україною заради якихось посад, не отримали, як бачимо, нічого. Я пригнічена складом уряду, який сьогодні проголосили, і занепокоєна тим, що в ньому практично не представлені патріотичні сили. Просто шокована призначенням міністра освіти. Ми знаємо настрої і позиції пана Табачника, і я всерйоз переживаю за патріотичне виховання нашої молоді. Не менш дивує призначення Цушка.
Як голова підкомітету з питань гендерної політики я дуже здивована тим, що практично згорнута та лінія, яку обрала Юлія Тимошенко на забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, у тому числі й у виконавчій владі. В цьому уряді немає жодної жінки. Тобто у мене з усіх боків настрій з приводу нового Кабміну песимістичний. Думаю, вже той факт, що закон про соцстандарти захований далеко, говорить сам за себе. Нині з уст пана Азарова пролунало, що будуть прийматися непопулярні рішення. Тобто проблеми, мабуть, починаються, і це, незважаючи на те, що сьогодні експерти кажуть, що Україна поволі виходить із кризи.
Вадим Колесніченко (ПР):
— Серед найближчих завдань коаліції буде прийняття бюджету та інших економічних питань.
Валерій Баранов (Блок Литвина):
— На жаль, я не встиг запитати в Миколи Азарова: чи справді він готовий до вжиття непопулярних заходів, тому що без них нічого позитивного не станеться. Гадаю, що незважаючи на весь негатив, який вихлюпнувся на нового прем’єра, уряд приступить до радикальних дій. Склад Кабміну, на мій погляд, на 95 відсотків цілком правильний. Від коаліції чекаю прийняття рішень, які забезпечать реалізацію нової програми уряду Азарова. Сподіваюся, парламенту її незабаром представлять.