Середньовічне місто-фортеця Чуфут-Кале, розташоване на території Бахчисарайського району, руйнується. Про це заявив голова Всеукраїнської та кримської асоціації кримських караїмів «Кримкарайлар» Володимир Ормелі на засіданні постійної комісії Верховної Ради АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян.
— Коли заходиш до Чуфут-Кале зі східних воріт, там праворуч іде стіна. Дев’ять років тому вона була вище від мого росту, нині вона нижче плеча. Ми десь сантиметрів 70 уже втратили, — сказав Володимира Ормелі.
За його словами, щоб зупинити процес саморуйнування, знадобляться великі гроші, тому силами асоціації й місцевої влади впоратися навряд чи вдасться. Він запропонував членам постійної комісії й республіканському комітету зі справ національних відносин і депортованих громадян написати звернення до Кабінету Міністрів про виділення 35 млн. гривень для консервації пам’ятника.
 
Довідка
Печерне місто Чуфут-Кале — пам’ятник раннього й пізнього середньовіччя Криму, який найбільше зберігся. Він розташований за три кілометри від Бахчисарая, на висоті 558 метрів над рівнем моря на плато з недоступними обривами. Місто виникло приблизно в V—VІ століттях як укріплене поселення на кордоні візантійських володінь.

До кінця XІX століття Чуфут-Кале повністю залишили жителі. Ось що писав про мертве місто путівник кінця XІX століття: «Навряд чи ще де знайдеться місто, яке справляє таке сильне гнітюче враження повною відсутністю життя. А життя тут зовсім немає — вимерлі вулиці, напівзруйновані будинки без дахів, вікон і дверей і повна відсутність людей; тільки величезні плити, якими пересувається випадковий відвідувач цього покинутого міста, свідчать про те, що тут колись жили, ходили, страждали й насолоджувалися покоління людей...».