Пам’ятну дошку, присвячену народній артистці України, видатній оперній співачці й уродженці Севастополя Оксані Петрусенко, відкрито на будівлі Севастопольського академічного російського драмтеатру імені Луначарського.
Кілька років тому співробітники Севастопольського держархіву за записами в метричних церковних книгах установили дату народження співачки (5 лютого 1900 року) і факт хрещення в Севастополі. Так було завершено суперечку між кількома містами України про право називатися малою батьківщиною Оксани Андріївни. Народження видатного співочого таланта теж відбувалося в приморському місті — Оксана Петрусенко перші кроки на сцені зробила в хорі севастопольської прогімназії для дітей робітників.
Уже як солістка Київського театру опери і балету влітку 1938 року Оксана Петрусенко гастролювала в Севастополі, виступала на сцені театру 
«Ренесанс» (так раніше називався драмтеатр імені Луначарського).
У творчому активі всесвітньо відомої співачки — партії Одарки («Запорожець за Дунаєм»), Лізи («Пікова дама»), Тоски, Марії («Мазепа»). Вершиною вважають неперевершене й понині виконання Оксаною Петрусенко партії Наталки в опері «Наталка Полтавка».
Пам’ятну дошку Оксані Петрусенко відкрили  голова постійної комісії Севастопольської міськради з питань культури, туризму, молоді і спорту Сергій Бурштейн, перший заступник голови Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Казарін, начальник управління культури і туризму СМДА Тетяна Зеніна та художній керівник міського муніципального симфонічного оркестру Володимир Кім.
Фото автора.