У середині минулого століття рівненська земля була рясно вкрита криївками УПА. Жодна з них не збереглася. Тож у селі Бабин, що в Гощанському районі, вирішили спорудити повстанську криївку-музей.
Криївку відтворено за документами з архіву обласного Управління СБУ. Місце, де споруджено криївку-музей, не випадкове: саме тут повстанці переховували зброю. Нещодавно місцеві жителі виявили цей схрон. Поіржавіла зброя, приведена в стан «небоєздатності», стала виразними експонатами.
У криївці-музеї, глибина якої близько семи метрів, площа — майже тридцять квадратних метрів, є також повстанська амуніція, трофейні німецькі предмети, друкарська машинка, ікони, газети та листівки 1942—1943 років. Обігрівається схрон глиняною грубкою. На ній стоять різноманітні каганці, глечики, в яких колись варили їжу. В схроні облаштовано також колодязь, застосовано просту систему повітропроводів, підведених до поверхні, де люки прикриті мохом. У маскувальному стилі виконано вхід до схрону — двері прикривають стоси дров.
Саме такі схрони закладалися на Рівненщині в 1941—1944 роках і часто слугували за шпиталі для поранених бійців. Як зазначає ветеран УПА Борис Андрійчук, котрий взяв участь в урочистому відкритті музейної криївки, у колишніх схронах повстанцям жилося не вельми комфортно: дошкуляли вологість, холод, задуха. А ось ця, створена нині, дуже затишна.
— Криївку ми споруджували протягом двох місяців, усе зробили з дерева, — розповідає один із організаторів будівництва, директор приватного комплексу відпочинку «Оазис» Микола Савчук. — На будівництво витратили до 100 тисяч гривень. Ідея виникла давно, адже це — історія нашого краю. До нас часто приїздять іноземці, уважно слухають розповіді про героїзм УПА, а ось наочного доповнення до цих історичних екскурсів, на жаль, не було. Тому й вирішили на території відпочинкового комплексу збудувати криївку. Нині всі бажаючі можуть прийти сюди на екскурсію, а дехто, за бажанням, — навіть пожити тут кілька днів і відповідно відчути себе вояком УПА.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
На знімку: експонати криївки-музею — із воєнного часу.
Фото Тетяни РОЙЧУК.