Це тепер будь-яка цікава подія у провінції швидко стає відомою всій країні. І не лише «через» газети: Інтернет «розносить» інформацію по світу майже миттєво. А як було 100 років тому? Що писали тоді про Полтаву і губернію у Санкт-Петербурзі — тодішній столиці Російської імперії? З’ясовується, з появою телеграфу і телефону кількість таких повідомлень «з місць» з року в рік збільшувалася. До речі, як і нині, левову частку становили повідомлення про кримінальні пригоди, від яких і сьогодні стає моторошно. Отож розмови про те, що раніше народ був «добріший» і «законослухняніший», насправді є міфами із циклу «тоді було краще»...

 

Альбом Хмелевського

17 (4) вересня 1901 р. З Полтави телеграфують, що фотограф Хмелевський готує альбом видів села — батьківщини Гоголя та портретів усіх живих родичів письменника.

(«Новости дня»).

Сторіччя губернії

24 (11) березня 1902 р. (телефоном). З нагоди сторіччя Полтавської губернії сьогодні в соборі в присутності влади і маси народу єпископ відслужив урочистий молебень. У Думі порушено питання про назву однієї з вулиць Куракінською — на честь першого губернатора.

(«Новости дня»).

Члени другої Державної Думи

26 (13) лютого 1907 р. У Полтаві весь день пройшов у балотуванні інших чотирьох членів. В.Г. Короленко, який балотувався вдруге, отримав 82 виборчі голоси проти 80, але кандидатами правих отримано більше виборчих голосів. Обраними стали: голова «Союзу російського народу» священик Пірскій, козаки Васецький, Дубовик та Власенко — всі крайні праві. Забалотували також відомого професора-окуліста Гіршмана, прогресиста.

(«Русское слово»).

Засудили до каторги

7 березня (22 лютого) 1907 р. Полтава (телефоном). Військовий суд розглянув справу козаків Ротова і Назарова, які пограбували і вбили єврея Маковського, забравши у вбитого 8 рублів. Підсудні засуджені на каторгу — на 15 років кожний. З боку батьків убитого пред’являється цивільний позов у сумі 2000 рублів.

(«Русское слово»).

Вбивства, напади, пограбування

12 квітня (30 березня) 1907 р. З Полтави телеграфують, що вночі в містечку Нові Санжари пострілом з револьвера убитий видатний діяч «Союзу російського народу» Мегельс. Стріляли у вікно квартири Мегельса, убивця втік.

(«Русское слово»).

Дії адміністрації

20 (7) червня 1907 р. Наші кореспонденти повідомляють, що у Полтаві біля квартири В.Г. Короленка протягом двох днів діяв поліцейський пост. Прізвища всіх, хто заходив до будинку письменника, заносилися околодочним в окрему книжку. Губернатор пояснив, що це викликано погрозами на адресу письменника. На прохання останнього пост знято.

(«Русское слово»).

У судах

12 липня (29 червня) 1907 р. У Полтаві перед військовим судом постав солдат Кайданник, якого звинувачують у читанні прокламацій під час перебування в караулі. Обвинувачений пояснив, що прокламацію знайшов на вулиці, а сам він малограмотний. Справа слухалася при зачинених дверях. Кайданник засуджений на два роки дисциплінарного батальйону.

(«Русское слово»).

Переселенське питання

28 (15) липня 1907 р. Полтавська губернська управа спорядила в Семирічинську область експедицію з ходоків, під керівництвом особливого переселенського земського агента для ознайомлення із Семиріччям і з’ясування придатності області для переселенців Полтавської губернії.

За даними губернського земства, за шість місяців з губернії в середньоазійські володіння переселилися понад 20 тисяч селян. Багато сімейств через тяжкі умови життя і з різних інших причин повернулися назад. Становище переселенців, які повернулися, вкрай важке.

(«С. Петербургское Телеграфное Агентство»).

Замах на урядника

5 вересня (23 серпня) 1907 р. З Полтави телеграфують, що вночі в с. Прохорівці підпалено будинок урядника. Двері попередньо були підперті палицями зовні. Урядник втік через вікно. Будинок згорів. У село відряджені козаки. Заарештовано за підозрою кількох селян.

(«Русское слово»).

Диякон-вимагач

16 (3) жовтня 1907 р. Наші кореспонденти повідомляють з Полтави: у с. Зуївцях такий собі Добряк одержав листа з вимогою під загрозою смерті покласти у певному місці 1000 рублів. Добряк поклав там порожній конверт і разом з поліцією влаштував у призначений час засідку. На місці злочину схопили з конвертом у руках... місцевого диякона, який пояснив, що він бажав лише «налякати» Добряка. Проти диякона порушено кримінальну справу.

(«Русское слово»).

Фальшивомонетники

19 (6) грудня 1907 р. У центрі Полтави, в готелі «Бель-В’ю», виявлена фабрика фальшивих кредитних білетів. Двоє селян захоплені поліцією за роботою і заарештовані, всі пристосування конфісковані. Триває слідство.

(«Русское слово»).

Вибух у школі

22 (9) грудня 1907 р. Уранці на уроці словесності в Полтавському реальному училищі в п’ятому класі пролунав вибух. Клас наповнився димом. Коли дим розвіявся, то побачили одного учня, який лежав з великою раною на руці. З’ясувалося, що цей учень, прийшовши вранці, знайшов у парті невелику кульку в олов’яній оболонці. Він узяв її в руку. Стався вибух.

(«Русское слово»).

Напад на магазин

19 (6) січня 1908 р. У центрі Полтави троє в масках увірвалися в меблевий магазин. Люди, які перебували там, накинулися на них з кулаками і палицями. Грабіжники втекли, супроводжувані криками натовпу, який гнався за ними.

(«Русское слово»).

Нещасний випадок

22 (09) січня 1908 р. З Полтави повідомили, що трьох селян, які везли казенне вино в Золотоноський повіт, зненацька застала в степу сильна хуртовина. Відпрягши коней, двоє дісталися хутора, але відморозили руки і вуха. Третього знайшли наступного дня замерзлим у снігу.

(«Русское слово»).

Государ помилував

1 лютого (19 січня) 1908 р. Одинадцять селян, звинувачених Лубенським окружним судом Полтавської губернії за участь у погромі, Государем помилувані.

(«Русское слово»).

Селянка-бандитка

6 лютого (24 січня) 1908 р. Виїзною сесією Полтавського окружного суду розглянуто в Зінькові справу селянки Абраменкової. Покинувши чоловіка на другий день після весілля, обвинувачена вдалася до розгулу. В результаті, переодягнена чоловіком і озброєна револьвером, вона була затримана за спробу вчинити напад. Абраменкова засуджена до позбавлення прав і висилки на поселення.

(«Русское слово»).

Помстилися односельцеві

7 лютого (25 січня) 1908 р. У Полтаві закінчено слідство у справі п’ятьох селян, які відрізали своєму односельцеві Нішету з помсти ноги і потім наклали на рани гній. Усіх їх віддано до військового суду із застосуванням 279 статті, яка карає стратою. Слухання справи призначено на лютий.

(«Русское слово»).

Драма в сім’ї

9 лютого (27 січня) 1908 р. Наші кореспонденти повідомляють з Полтави, що у 

с. Сергіївці син повісив батька-селянина. Причина — спроба батька зґвалтувати дружину сина. Останній заарештований. Розпочато слідство.

(«Русское слово»).

Спадщина Полуботка

18 (5) березня 1908 р. Новий з’їзд спадкоємців гетьмана Полуботка призначений у Полтаві на 1 березня. Очікується приїзд близько 500 спадкоємців. З’їзд передбачається відкрити в будинку губернської земської управи.

(«Новости дня»).

Вбивства, напади, пограбування...

19 (6) квітня 1908 р. З Полтави повідомили, що у Возницькій економії графа Грабе грабіжники вночі проникли в контору, відірвали прибиту до підлоги залізну касу, в якій було 1540 рублів, а також різні папери, і, поклавши її на підводу, зникли.

А поблизу села Малі Будища грабіжники в масках напали на козака Задорожного, який повертався з ярмарку зі святковими покупками. Вони відкрили вогонь з револьверів, обшукали Задорожного, а потім забрали всі покупки і гроші. Залишивши чоловіка в полі, грабіжники зникли.

(«Русское слово»).

Син напав на батька

22 (9) травня 1908 р. З Полтави телеграфують, що в с. Пришиб скоєно сином Ходосом напад на рідного батька. Увірвавшись в дім, син завдав батькові удару по голові, заткнув йому рота і почав вимагати гроші та векселі. На крик збіглися люди. Заарештований Ходос зізнався.

(«Русское слово»).

Підготував Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.