Лікарня, школа, хата-читальня, цегельний і пивоварний заводи, олійня, водяний млин — це ще не повний перелік об’єктів, зведених свого часу графом Олександром Сафоновим у селищі Пиків Калинівського району на Вінниччині. Найвеличнішим серед них був храм Олександра Невського. В архівних записах значиться, що ця споруда у ХІХ столітті стала найбільшою на Поділлі. Граф давав гроші на навчання здібних дітей. Платив за лікування калік.
— Щосуботи, розповідали старожили, поміщик Сафонов організовував масові гуляння, під час яких усіх частували чаєм з цукром, цукерками, пампушками та колотухою, — каже сільський голова Пикова Федір Козак. — Так само пригощали тих, хто відвідував хату-читальню. Своїх хрещених обдаровував сувоями полотна. Не відмовляв нікому, хто запрошував на весілля. Таку пам’ять залишив після себе пан Сафонов.
На жаль, після Жовтневої революції величний храм знищили більшовики, зруйнували й поховання графа. Селяни перенесли тіло на сільське кладовище. Могила збереглася дотепер. Поруч з нею встановили пам’ятний знак. Його виготовлення фінансував заслужений юрист України, уродженець Пикова, а нині киянин Василь Сенчук. На відкриття пам’ятника він приїхав разом зі своєю родиною. Пан Василь дослідив, що його родові корені тягнуться від графа Сафонова.