Якщо прямувати від Берлінської опери по Унтер ден Лінден повз помпезне радянське, нині російське посольство — через Бранденбурзькі ворота до центральної Фрідріхштрассе, то опинишся в одному з найбільш відвідуваних місць міста. Тут розташований прикордонний КПП Чекпойнт Чарлі, що колись слугував для переходу вояків союзницьких військ з Берліна — столиці НДР на землю обітовану — Західний Берлін.
Німецький правозахисник Райнер Хільдебрандт за рік після зведення Берлінського муру заснував тут, у західній частині міста, музей, експозиція якого розповідала про його появу. Спочатку це була невелика виставка у двокімнатній квартирі на Бернауерштрассе — вулиці, розділеній навпіл на всій її протяжності. Саме тут проходив кордон між Східним і Західним Берліном. З усіх будинків зі східного боку людей виселили, вікна замурували. На вулиці патрулювали прикордонники, тому Хільдебрандт попереджав відвідувачів не провокувати їх, щоб ті не відкрили прицільний вогонь. Ще за рік виставка переїхала до спеціально відкритого приміщення біля КПП Чарлі, і стала музеєм.
Цікава сама історія переходу. У жовтні 1961-го прилегла до нього територія була ареною танкового протистояння. Тому Чарлі став символом зіткнення між державами й найвідомішим КПП Берліна. Його зберегли: невелика дерев’яна будка, поряд — мішки з піском. І величезний щит з написом англійською, німецькою та російською мовами: «Ви в’їжджаєте в американський сектор. Носити зброю заборонено в неслужбовий час» — з одного боку. І: «Ви виїжджаєте з американського сектору» — з другого...
За однією з версій, таке ім’я в КПП через те, що його американською охороною командував веселий темношкірий сержант Чарлі, якого знали всі, хто проходив тут ще до зведення Муру. За іншою, Чарлі — позначення третьої літери англійського алфавіту — A, B, C. Адже були ще КПП: «A»(Альфа) і «B» (Браво). КПП «С» — Чекпойнт Чарлі (англ. Checkpoіnt Charlіe).
Що тільки не вигадували ті, хто втікав із НДР до ФРН! Тисячі людей перебиралися у Західний Берлін у саморобних підводних човнах по дну Шпреє, у схованках поїздів, і навіть перелетівши через мур на надутих гелієм кулях. Найвідоміші способи — масовий вихід тунелем завдовжки 149 м, політ на дельтаплані, мотузка, перекинута між вікнами сусідніх будинків. Тут є фотографія: бабуся стоїть на карнизі із зовнішнього боку будинку на вулиці, по якій проходив кордон. Унизу до неї тягнуться руки родичів, що вже втекли, а з вікон повисовувалися солдати, намагаючись утягти стареньку назад у будинок — на територію Східного Берліна...
Усупереч загрозі покарання, люди вигадували дедалі нові способи втечі. А технічні вирішення деяких транспортних засобів для втечі були такі ефективні, що винахідники, опинившись на другому боці кордону, одержували патенти на їх серійне виробництво.
Через КПП Чарлі з однієї частини Берліна в іншу проходили вояки союзницьких армій. Нині на перетині колишнього кордону встановлено своєрідні «пам’ятники» — портрети американського Чарлі з одного боку, і радянського Вані — з другого. Біля них охоче фотографуються туристи.