Днями в Києві відбулася помітна мистецька подія, що викликала жвавий інтерес не лише людей, наближених до культури. У столичній міськраді врочисто презентовано довгожданий альбом «На межі ІІ—ІІІ тисячоліть. Художники Києва. Із древа життя українського образотворчого мистецтва. Живопис. Графіка. Скульптура» у творчому баченні видавництва «Криниця».

 

Столичне древо українського образотворчого мистецтва представлене тут 1136 художніми творами, виконаними в різних жанрах, — живопис, графіка, скульптура.

Уперше подано не лише каталожні та біографічні відомості про близько 350 митців, а й мистецтвознавче визначення їхньої творчості. Після альбомної частини розміщено статті майже про кожного з представлених художників.

Книгу відкриває грунтовний науковий огляд художнього процесу в українському образотворчому мистецтві на столичному небокраї кандидата мистецтвознавства Ю. Белічка.

Як заявив на презентації альбома автор ідеї та організатор цього унікального видання, директор названого видавництва, народний художник України Л. Андрієвський, тут не просто представлено певну мистецьку, саме київську школу, а зроблено більше — через мистецькі прозріння понад трьохсот художників представлено світоглядні пошуки всіх верств і поколінь українців найближчого до нас хронологічного зрізу історії, що торкається середини ХХ століття і виходить на шляхи XXІ-го. У неповторних зразках живопису, графіки та скульптури подано повноцінний образ духовності українського народу, обличчя сучасного нам українського суспільства.

Ця подія (вихід у світ альбома і творче спілкування під час його презентації), наголосив Леонід Андрієвський, стане не лише певним підсумком роботи столичних художників, а й добрим імпульсом для подальшої творчої співпраці, для об’єднання зусиль в нових мистецьких проектах, які є в планах видавництва «Криниця».

А плани ці, як відомо, реалізуються уже багато років. За неповних 11 літ у світ випущено понад 100 книг різного характеру: словники, навчальні посібники, довідкова, дитяча, художня, наукова та історична література. Особливо вагомі багато ілюстровані подарункові великоформатні видання: альбом-каталог «На спомин рідного краю. Україна у старій листівці», монографічні альбоми «Мистецькі роди України. Кричевські і українська художня культура...», «Шевченківська листівка...». Вони презентують значні художні досягнення України у світі та засвідчують високий рівень професійної кваліфікації колективу «Криниці».

Саме на такому рівні здійснено видання альбома «Художники Києва...». Як авторитетно заявляє у передмові мистецтвознавець Юрій Белічко, з нього можна почерпнути різноманітну інформацію про нові мистецькі тенденції, що визрівають сьогодні і можуть дати щедрі плоди в майбутньому, про появу і становлення нових імен.

Варто зазначити, що упорядником цього конче цінного видання стала художниця Вікторія Андрієвська, а вихід його у світ здійснено за підтримки Генеральної дирекції Київської міськради з обслуговування іноземних представництв, яка в особі її керівника Павла Кривоноса не вперше підставляє плече для організації цікавих і солідних мистецьких проектів. І не лише видавництва «Криниця».

Микола МАХІНЧУК,заслужений журналіст України.