«Чорні археологи» дісталися вже й Куляб-Могили
Любителів старовини й історії немов магнітом притягує найвищий курган Приазов’я — Куляб-Могила, що в Михайлівському районі. Тюркське слово «куляб» означає «курінь». Із його вершини видно таврійський степ кілометрів на двадцять- тридцять. І село Старобогданівка, і місто Молочанськ, що в сусідньому Токмацькому районі, — все, як на долоні. Це — один із найбільших курганів області, діаметр якого сягає 130 метрів, висота — майже 11,5 метра, а над рівнем моря він здіймається на 108 метрів. Куляб-Могилу визнано видатним об’єктом археологічної культурної спадщини і занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Спеціалісти обласного краєзнавчого музею стверджують, що їй уже виповнилося близько трьох тисяч років. Це курган епохи бронзи — ранньої Скіфії і впродовж свого існування не був ані пошкоджений, ані зруйнований.
І як прикро було побачити тут свіжі сліди вандалізму так званих чорних археологів! Тепер на вершині кургана зяє шурф завглибшки близько восьми метрів і майже 2,5 метра в діаметрі. Шукачі скарбів вирили кістки тварини, ймовірно, коня, викинули їх на поверхню, а потім у стіні шурфу видовбали нішу й переклали знахідку туди. Які цінності викрали з поховання, невідомо.
Однак не бронза чи золото — найбільша цінність Куляб-Могили, а пам’ять, адже поховані тут наші далекі пращури. А вони вміли берегти могили своїх родичів. Згадаймо хоча б свідчення Геродота про те, що відповіли скіфи завойовникові, перському цареві Дарію, коли той запитав, чому вони не хочуть проти нього «серйозно» воювати? І кочівники сказали: «Гостроту наших мечів ви відчуєте, якщо зазіхнете на могили наших предків». Минули тисячоліття. Та чи можемо ми сказати, що бережемо пам’ять про наших предків так, як це робили скіфи? Мабуть, ні. Чим це загрожує в майбутньому? Читаймо Великого Кобзаря:
Нехай риє, розкопує,
Не своє шукає.
А тим часом перевертні
Нехай підростають...
Наш геній чудово розумів, що з людей, котрі втратили пам’ять роду, не може постати свідомих громадян. Вони стануть, швидше всього, бездушними нігілістами. І це підтверджують приклади з того ж Михайлівського району, де на обліку перебувають 44 історичні скіфські кургани. Спочатку наприкінці травня до райвідділу міліції надійшло повідомлення про незаконні грабіжницькі розкопки невідомими археологічної пам’ятки — кургану №1 могильника Куляб-Могила під державним обліковим номером 1952, що розташований поблизу села Старобогданівка на високому березі річки Молочної. Цей курганний пам’ятник взяли під державну охорону 1991 року згідно з рішенням виконкому Запорізької обласної ради народних депутатів.
Тоді порушили кримінальну справу за фактом умисного пошкодження кургану. А нещодавно поблизу тієї Старобогданівки невідомі знову почали незаконні розкопки. На місце події терміново прибула слідчо-оперативна група, яка побачила сплюндровану частину лісосмуги і знятий верхній шар кургану. У східній та західній частинах могильника були вириті штольні до двох метрів завширшки та по три — завглибшки. Чіткі сліди колісної та гусеничної техніки, а також трактор ЮМЗ, який належить одному із жителів Мелітополя, свідчили про добре сплановане пограбування історичної пам’ятки. А в лісосмузі, поблизу кургану, правоохоронці виявили автомобіль «Мерседес», у салоні якого перебували двоє жителів обласного центру. Поряд із автомобілем — частини кісток черепа, щелепи та інші знахідки.
— Ці троє затриманих пояснили, що від місцевих селян їм стало відомо про місце розташування курганів, і вони вирішили їх оглянути, де, мовляв, і побачили вже сплюндрований могильник, — коментує цей факт виконувач обов’язків прокурора Михайлівського району Юрій Кононенко. — Слідчі райвідділу міліції порушили кримінальну справу за «умисне знищення, руйнування та пошкодження пам’яток — об’єктів культурної спадщини, вчинені з метою пошуку предметів, що походять із об’єктів культурної спадщини». Обидві кримінальні справи перебувають на контролі в прокуратурі області. Встановлюються всі особи, котрі вчинили ці злочини.
Тим часом вандалізм триває. Ґрунт із цієї могили вивозили машинами. Куди — невідомо. Тепер, аби відновити сплюндрований курган, потрібно засипати «піратську» штольню землею. Звичайно, це вже завдання місцевої влади. А директор комунального закладу «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» Людмила Калмукіді зазначила, що на території регіону нараховується близько шести тисяч стародавніх курганів. Цього року «чорні археологи» сплюндрували Куляб-Могилу та сусідній з нею курган. Та чи пощастило іншим похованням? Не треба бути великим спеціалістом, аби побачити на багатьох полях сліди від колишніх курганів, розораних ще в колгоспні часи. Трапляються й нині навіть великі могильники, на яких ростуть соняшник, кукурудза та інші сільгоспкультури. Чи люди ми після цього?
Пилип ЮРИК, член Національної спілки письменників України.
Запоріжжя.