Прийнято вважати, що Друга світова війна почалася з нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. Тоді Великобританія —  єдина із західних держав —оголосила Гітлерові війну.

На цей час вона вже палала у світі: у Європі йшов масштабний переділ кордонів за допомогою ультиматумів і сили. Ганебна мюнхенська змова восени 1938 року, що дозволила Гітлерові розчленувати і захопити Чехословаччину. Італія захопила Албанію, а в Абіссінії вона застосувала хімічну зброю, і 200 тисяч жителів загинули в пекельних муках. Це була війна, хоча Англія і США в ній ще не брали участі. Доти, поки Чемберлен і Даладьє дозволили Гітлерові розтерзати Чехословаччину, на Далекому Сході японці вдерлися до міста Нанкін на сході Китаю і вирізали кожного десятого мешканця. Втрати Китаю у Другій світовій війні становлять 35 млн. людей. Але західні історики чомусь не зараховують їх до загальних втрат війни.
Цікаво, що саме Польщу вважають жертвою війни і змови двох диктаторів, а польські історики твердять: якби не пакт Молотова—Ріббентропа, Гітлер не пішов би на неї. Тим часом документи свідчать: фюрер визначив дату нападу на Польщу ще 1 березня 1939 року. Незважаючи на це, тодішній міністр закордонних справ Юзеф Бек вів переговори з Гітлером, щоб стати його союзником, пропонуючи послуги у завоюванні України. Після Другої світової війни Польща одержала третину своєї нинішньої території.
На знімку: солдати вермахту в окупованій Польщі.