Саме так можна охарактеризувати ситуацію, в якій опинилися кримські сільгоспвиробники на анексованому Росією півострові. Цього року тут планують зібрати 1,2 млн. тонн зерна. Вже обмолочено понад 33% посівів, середня врожайність — 22,9 ц/га. Про це, зокрема, повідомив на нараді в Сімферополі президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський.
Однак збути врожай буде непросто. До морських портів захопленого Криму, які залишаються під українською юрисдикцією, судна інших держав не заходять, вивезення на материкову частину України пшениці практично неможливе. Ще одна проблема — організація перевалки. Є побоювання, що низька завантаженість великих терміналів, що розташовані у Криму, може підвищити собівартість перевалки і позначиться на закупівельній ціні. Крім того, при експорті зерна в сертифікатах фітосанітарного контролю, які видає Россільгоспнагляд, зазначається регіон походження продукції, і є велика ймовірність, що якість кримського зерна у країнах-покупцях перевірятимуть ще раз за найвищими вимогами, що є очевидним ризиком для трейдера.
Для забезпечення кримчан хлібом зерна власного виробництва вистачить із надлишком, а от що робити з рештою, ніхто не знає. Транспортувати врожай із Криму в інші регіони Росії нема сенсу — там є своя житниця — Кубань.
Крим.