Росія намагається охопити загальною паспортизацією якнайбільше населення Криму, в тому числі, й ув’язнених у місцях позбавлення волі. Перші документи одержали в’язні однієї із виправних колоній у Сімферополі.
В управлінні виконання покарань Криму вважають, що видача паспортів — першочергове завдання, яке сприяє адаптації засуджених після звільнення.
Під «першочерговим завданням», ймовірно, мається на увазі й винесення нових вироків підсудним, що перебувають у слідчому ізоляторі. Як стало відомо, їх виносять заочно — у кращих традиціях сталінського режиму. Причому відбувається проста перекваліфікація статей Кримінального кодексу України в статті КК Росії. У деяких випадках термін покарання збільшується, оскільки в РФ законодавство суворіше. 
Крім того, засуджених не хочуть відправляти для відбування покарання на материк, а в СІЗО й колоніях розпочалися перебої з постачанням продовольства й медикаментів. Так, через відсутність ліків у санчастині слідчого ізолятора тільки за минулі два тижні померли дві людини.