Очільник Києва Віталій Кличко влаштував стрес-тест для глав районних держадміністрацій столиці. Чергова нарада, що мала відбутися у теплих кабінетах будівлі КМДА, перетворилась на виїзну інспекцію. Керманичів районів посадили в автобус та повезли у невідомому для них напрямку. «Зараз нас усіх у військкомат здадуть», — жартували чоловіки. Та кінцевою зупинкою стала площа біля виходу зі станції метро «Дарниця». У недешевих костюмах, гарному верхньому одязі та взутті чиновники на собі відчули увесь «комфорт» пересування вулицями Дніпровського району.
— Чому саме цей район? Відповім: у нас є зворотній зв’язок із киянами — гаряча лінія «1551». І за кількістю скарг та звернень від громадян «першість» — саме за цим районом. Та можу одне пообіцяти — виїжджатиму без попередження і до інших. У мене є впевненість у тому, що прізвища голів районів ніхто не знає. І якщо скаржаться на невирішені проблеми, то провину покладають на Кличка.

Одне з найболючіших питань найпроблемнішого, Дніпровського, району — традиційне для всього міста — МАФи. «На цьому тижні у нас заплановано дві точки, де ми прибиратимемо незаконні кіоски. Місця не називатиму, щоб підприємці не змогли підготуватися і не блокували нашу роботу. А вже на наступному планували приїхати сюди», — відрапортував директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Дмитро Білоцерковець.
— Звертаюсь до всіх глав районів: директор департаменту благоустрою за півгодини до запланованого демонтажу телефонуватиме вам. Ваше завдання — забезпечити підтримку міліції, якщо потрібно — і прокуратури, — скомандував столичний міський голова. — Ми повністю очистили від незаконних МАФів Печерський район. Я ще раз нагадую — якщо після цього з’явиться хоч один кіоск, це буде персональна відповідальність глави району. Зворотній зв’язок із киянами у нас є. І якщо містяни не відчуватимуть змін на краще — можна буде ображатись лише на самих себе.
Очільник столиці вкотре нагадав: «базарам», на які вулиці та переходи міста перетворили нелегальні ятки та кіоски, оголошено війну. «Хай ображаються підприємці, кажуть, що їх викидають. Але усе повинно бути систематизовано. Не можуть торговці працювати, де їм заманеться», — пояснив Кличко.
Ще одне завдання для голів районних держадміністрацій — причепурити столицю після зими. На все про все чиновникам виділено два тижні. Інспектувати виконання поставлених завдань Віталій Кличко пообіцяв особисто. Мовляв, відписки та розповіді керівників про те, як у них усе добре, нікого не обдурять. Для того ж, щоб глави районів бачили проблеми не з вікон автомобілів і доповідей підлеглих, керманич міста запропонував їм... купити спортивну форму. «Велосипедами я вас забезпечу. І коли стане тепліше, я заїжджатиму за вами, і ми разом інспектуватимемо найпроблемніші місця районів. З 6-ї до 9-ї ранку зможемо з користю для здоров’я та справи провести час», — сказав Віталій Кличко.
Між тим, якщо Віталій Кличко і справді захоче виконати свою обіцянку, його самого, найімовірніше, чекатиме прозріння. Бо ж хоч би як гарно не звучала ідея пересадити чиновників на велосипеди, реалізувати її буде складно. Вулиці міста здебільшого просто не пристосовані для їзди на двоколісних: окремих смуг на автодорогах немає, крайні праві смуги проїжджої частини та тротуари заставлені припаркованими авто та кіосками. На переважній більшості вулиць навіть пологих з’їздів із тротуарів немає. Одним словом, столицю занедбали настільки, що привести її до комфортного для проживання киян стану буде дуже нелегко. До того ж головна умова успіху цієї кампанії — спроби навести лад мають бути не передвиборно-показовими, а реальними. «На перший погляд здається, що процес пішов. Але як там кажуть: курчат восени рахують? От і ефективність міського голови восени оцінимо», — підсумувала виїзну інспекцію киянка Оксана Костянтинівна.

Біля станції метро «Дарниця».

Міський голова Києва Віталій Кличко.

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.