Місто під назвою Білосток

Вежу підземного замку відкопали київські археологи у селі Селище Тиврівського району на Вінниччині. Старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ Лариса Виногродська каже, що знахідка є історичною цінністю. Вона дає можливість дослідити архітектуру будівлі, яка, за попередніми оцінками, може бути віднесена до ХVI—XVII століть. Сама основа вежі — під землею. Наприкінці вересня археологи продовжать роботи. До речі, їх оплатив один із депутатів Вінницької облради.

— Приватизувати пам’ятку архітектури меценату не вдасться, — каже завідувач відділу охорони пам’яток історії і культури обласного краєзнавчого музею Михайло Потупчик. — Закон дозволяє лише орендувати такі споруди, максимально на 49 років. За словами співрозмовника, існують також спеціальні вимоги до реставрації пам’яток архітектури — відтворити можна лише точну копію з дотриманням навіть форми і кольору, скажімо, черепиці. Змінювати зовнішній вигляд чи перебудовувати замок заборонено. За переказами, на цих землях існувало місто під назвою Білосток. Воно було ще до приходу поляків. Але віднайдені руїни замку, переконані дослідники, споруджували польські магнати.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

«Напишіте тую славу»

У Кам’янці-Подільському відбулася презентація книжки про оборонну архітектуру України «Під захистом мурів». Це вже друга із серії «Невідома Україна», яку пропонує читачам столичне видавництво «Наш час». Авторка — Катерина Липа — в науково-популярному форматі подає історію розвитку оборонної архітектури України. Найпотужніші бойові твердині, їх уславлені захисники, тактика облоги та оборони фортець, фортифікаційне мистецтво та будівельні технології і, звичайно, історія Кам’янець-Подільської фортеці — все це знайшло місце на сторінках видання.

Як зазначив Олекса Руденко, отаман київського козацького реєстрового полку, організатор та концептолог міжнародного фестивалю військово-історичної реконструкції «Терра Героїка», що відбувся в Кам’янці на початку жовтня, вихід цієї книжки є особливою подією, адже в царині історії розвитку військової справи ще дуже мало інформації.

Віра ШПИЛЬОВА.

Хмельницька область.