Таку заява перед міськими депутатами зробив начальник управління промисловості, агропромислового розвитку та торгівлі міськдержадміністрації Елімдар Ахтемов. 

Однією із причин чиновник назвав той факт, що Україна не відшкодовує підприємцям 20% податку на додану вартість. Крім того, через розвал колишньої банківської системи і не в повному обсязі функціонуючої нової «підприємцям у вартість товару доводиться включати ризики». Ціну продукції, що її доставляють в місто, піднімають транспортні витрати, що збільшилися. Ще один чинник, що сприяє зростанню цін, — вартість товарів і послуг у Росії первісно була вища за українські, і тепер іде «процес вирівнювання». Чиновник попередив депутатів, що «...нині ціни на продукти випереджають зростання доходів населення, що є об’єктивною реальністю, і такий стан справ поки що зберігатиметься».

Посильну допомогу в аналізі цінової ситуації депутатам і чиновникам надають пересічні городяни. Ось дві цитати одного з міських сайтів: «Спрей з антибіотиком «Ізофра» в аптеках Севастополя — від 316 руб до 375 руб. Дізнавалася: у Москві — від 150 до 220 руб. (включаючи доставку по Москві)!». «В «Новусі» (мережа супермаркетів. — Ред.) поруч стоять літрові пляшки молока — українська «Слов’яночка» — 42 руб. і російська (точно не пам’ятаю назву, щось кубанське) — 60 руб. (жирність однакова — 2,5 %). Телефонував друзям у Воронеж, у них — 47 руб. (теж не своє, з Ростова). Це як?».

Севастополь.