Комітет Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку рекомендує прийняти за основу проект закону про штучно створені земельні ділянки на водних об’єктах в межах акваторії морських портів.

Під час засідання комітету зазначалося, що метою законопроекту (реєстр. №2968) є комплексне врегулювання правовідносин, пов’язаних зі створенням та використанням штучних земельних ділянок, на водних об’єктах в межах акваторії морських портів, а також закріплення правових та організаційних засад для будівництва на них будівель, споруд та/або їх комплексного освоєння, оформлення відповідних дозвільних документів, визначення правового статусу таких земельних ділянок, цілей та порядку їх утримання та експлуатації тощо.

Проектом пропонується визначити порядок створення та використання штучних земельних ділянок на водних об’єктах в межах акваторії морських портів для будівництва та розміщення на них об’єктів портової інфраструктури.

У законопроекті закріплені принципи створення штучних земельних ділянок, згідно з якими їх створення здійснюється: на підставі дозвільних документів, отриманих у відповідному порядку; відповідно до планів розвитку морських портів, морських терміналів; виключно в межах, визначених Кабінетом Міністрів та акваторії морських портів; з метою будівництва на них об’єктів портової інфраструктури; з дотриманням норм безпеки мореплавства; з дотриманням екологічної безпеки; їх створення не перешкоджатиме господарській діяльності об’єктам господарювання в порту.

Проектом також пропонується визначити статус ініціаторів та осіб створення штучних земельних ділянок; порядок та процедуру створення та погодження цих ділянок; особливості прийняття їх в експлуатацію та утримання; повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо розпорядження створеними ділянками та внесення їх до відповідної містобудівної документації; порядок надання дозволів на створення штучних територій та надання статусу земельної ділянки після її створення та вводу в експлуатацію.

Документом також передбачається внести зміни до Водного та Земельного кодексів, а також до інших законів в частині його правового регулювання.

Члени комітету підтримали законопроект, ухвалення якого дасть змогу врахувати суспільні та державні потреби у розвитку територій, забезпечити реалізацію прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави, комплексне регулювання відносини у цій сфері, надання всім суб’єктам рівних можливостей при врахуванні планів розвитку морських портів, морських терміналів та Стратегії розвитку морських портів, норм безпеки мореплавства, а також збереження у державній власності стратегічних об’єктів портової інфраструктури.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.