Протягом нинішнього року порушено близько 200 кримінальних справ проти правоохоронців. Водночас, зазначають правозахисники, є прогрес у процедурі розгляду скарг на незаконні дії правоохоронців.

Як передає «Німецька хвиля», серед таких скарг, зокрема, й ті, що стосуються катувань та жорстокого поводження з людьми. За словами виконавчого директора Української Гельсінкської спілки Володимира Яворського, сьогодні в середньому підтверджуються приблизно 15 відсотків таких скарг.

А от ситуація із захистом прав тих, хто перебуває в установах виконання покарань, — абсолютно протилежна, зазначив правозахисник. «МВС справді починає працювати в напрямку подолання цього явища, однак департамент виконання покарань ігнорує будь-які заяви про факти катувань чи жорстокого поводження їхніми працівниками», —зазначив В. Яворський. За його словами, зафіксовано кричущі факти порушення прав ув’язнених, і ці факти департамент залишає без жодної реакції. Окрім того, зауважив В. Яворський, нещодавно департамент обмежив доступ громадських організацій і журналістів до установ виконання покарань.