Нещодавно набула чинності ухвала колегії суддів палати в цивільних справах Апеляційного суду м. Києва в справі за позовом екс-голови Державного резерву Віктора Бойка до Міністерства внутрішніх справ України.

Нагадаємо, ще 7 вересня 2005 року МВС на власному інтернет-сайті поширило інформацію про нібито причетність пана Бойка до протиправних дій, які чинилися в комітеті. Цікаво, що це відбувалося саме тоді, коли Віктор Бойко заходився наводити лад у відомстві: державні засіки наповнювалися тільки через систему відкритих торгів і тендерів. До речі, через інтервенції Держкомрезерву на внутрішній ринок було подолано так звані м’ясну та цукрову кризи. Зрозуміло, що багатьом приватним структурам, які звикли здійснювати свої оборудки виключно через керівні кабінети, а не на відкритих торгах, це було не до вподоби.

Після появи тенденційного повідомлення на сайті Віктор Бойко звернувся із судовим позовом до Міністерства внутрішніх справ, в якому вимагав спростування неправдивих відомостей та відшкодування моральної шкоди.

Сам факт звернення викликав у МВС «шквал емоцій». Схоже, згадане відомство не звикло відповідати за власні вчинки та слова і діяти у правовому полі. Печерський районний суд м. Києва своєю ухвалою від 30 січня 2006 року задовольнив позов Віктора Бойка до МВС про спростування неправдивих відомостей та відшкодування моральної шкоди. Але тактика затягування судових розглядів та безпідставного апелювання до судів вищих інстанцій на деякий час «продовжила життя» ще одному сумнівному епізодові правового протистояння. І все ж 30 листопада 2006 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду м. Києва своєю ухвалою знову визнала, що поширена МВС інформація недостовірна. Колегія залишила апеляційну заяву МВС без задоволення та рішення суду попередньої інстанції без змін (стягнення з міністерства моральної шкоди та судових витрат). Цим рішенням також було відведено два місяці для чергової апеляції МВС, якою відомство у зв’язку з безперспективністю подальшого розгляду справи не скористалося, і ухвала набрала чинності.

Отже, все начебто закінчилося. Та МВС не квапиться із спростуванням, що вкотре ставить під сумнів задекларовану прозорість у діяльності згаданого відомства.