На Херсонщині готували бойовиків для терористичних акцій...

Про це вперше сенсаційно, щоправда, без подробиць, заявила Омбудсман Ніна Карпачова на прес-конференції. Її провели ініціатори та організатори ІV Міжнародного антитерористичного форуму Уповноважений Верховної Ради і громадська організація «Міжнародна антитерористична єдність» (МАЄ).

Журналістам підтвердили, що Крим — найбільш вибухонебезпечний регіон країни, що на сьогодні відомі 13 фактів, визнаних вітчизняними судами як терористичні діяння.

Цю проблему (треба визнати, яка ще не опанувала масами) два дні обговорювали понад 300 народних депутатів, державних і громадських авторитетів, учених, гостей.

Як захистити права людини, реалізуючи стратегію запобігання тероризму? Як координувати на міжнародному рівні боротьбу з ним і які сучасні стандарти безпеки учасників миротворчої місії? На ці основні запитання шукали відповідь учасники форуму, на якому з доповідями виступили 70 теоретиків і практиків із 34 закордонних організацій і посольств. Своїм гірким, на жаль, досвідом боротьби з тероризмом поділилися представники Ізраїлю, Куби, Туреччини, США...

Голова правління МАЄ Олександр Дичек і почесний голова правління Василь Крутов зазначили, що знайшли в особі Омбудсмана надійного, зацікавленого партнера в справі побудови нової моделі національної безпеки на основі ефективного співробітництва державних і недержавних органів. Тому що мета у них одна — максимально скоротити соціальну базу тероризму й екстремізму в країні, підвищити роль держави та активність громадських рухів у боротьбі проти насильства.

За словами організаторів форуму, його учасники намагалися знайти баланс між контртерористичними заходами і правами людини. З цього приводу Ніна Карпачова висловила стурбованість сусідством окремих посольств зі школами. До об’єктів підвищеної уваги з боку екстремістів належать і багато установ, підприємств. Обов’язок держави убезпечити їхній персонал, жителів околиць від потенційної загрози, наступально протидіяти культу страху і насильства, який спричиняє, зокрема, і тероризм.

Для цього необхідно, крім іншого, формувати широкий громадський фронт. До слова, до організації МАЄ належать 30 тисяч членів, чимало колективних. Скажімо, Асоціація сільськогосподарських виробників, Федерація рукопашного бою, Асоціація надрокористувачів, хореографічна гімназія, численні благодійні фонди...

На запитання «Голосу України», чи задовольняє Омбудсмана законодавча база з обговорюваної проблеми, Ніна Карпачова відповіла: «Ставши Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, я з 1998 року визначила одним із пріоритетів роботи створення ефективної нормативної основи. Багато необхідних законів ухвалено, багато які треба вдосконалювати і приймати спеціальні законні акти, які мінімізували б загрозу тероризму і екстремізму в нашій країні».

Про її існування мають знати і пам’ятати відповідні служби й активісти громадських організацій...

На знімку (зліва направо): Олександр Дичек, Ніна Карпачова, Василь Крутов.

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).