У державному бюджеті України на 2014 рік замість чотирьох мільярдів гривень на потреби медицини виділено 2,2 мільярда. Однак держбюджет виконується неефективно — навіть із виділених коштів освоєно дуже мало. А це означає, що кожна державна програма цього року буде недофінансована. Про це йшлося на засіданні Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

Найтривожнішою є ситуація зі станом державних закупівель лікарських засобів, які здійснюються Міністерством охорони здоров’я, наголосила голова комітету Тетяна Бахтеєва. За її словами, у МОЗ обіцяли ще до кінця травня розпочати торги для закупівель ліків для хворих на цукровий діабет, СНІД, туберкульоз, вірусний гепатит та інші тяжкі недуги. Розпочався червень, однак жодних торгів досі не проведено, навіть за оголошеною ще місяць тому програмою лікування хворих на гемофілію. «Ситуація дуже критична, — заявила вона. — Станом на 1 червня, МОЗ не закупило жодних ліків для потреб хворих. Із 2,2 мільярда бюджетних коштів МОЗ освоїло лише 1,3 відсотка на закупівлю вакцин та лікарських засобів».

За мінімальними розрахунками, закупівлю ліків з держбюджету треба здійснювати за 17 програмами. В парламентському комітеті прогнозують: навіть якщо МОЗ проведе торги за скороченою процедурою, тобто не більш як за 15 днів, і оголосить про державні закупівлі в червні, вони можуть бути здійснені в кращому разі лише в серпні. А це означатиме, що лікарні та хворі зможуть отримати життєво необхідні ліки лише восени, і пацієнти будуть змушені або купувати ліки за власні кошти, або відмовлятися від лікування. На думку депутатів, така ситуація є дуже небезпечною, бо вона може спричинити соціальний вибух у суспільстві та спричинити серйозні епідемічні ускладнення. Парламентський комітет звернувся до МОЗ з проханням вжити всіх можливих і неможливих заходів, щоб хворі найближчим часом були забезпечені ліками, на що держава уже виділила кошти.

На засіданні комітету також було порушено питання про закупівлю цього року «швидких допомог». У депутатів було багато претензій до МОЗ. 

Міністр охорони здоров’я Олег Мусій повідомив, що цього тижня всі придбані 1412 карет швидкої допомоги вже прийнято МОЗ, і наступного тижня після реєстрації у ДАІ вони будуть передані в регіони. 

Міністр пояснив затримку з доставкою нових «швидких» тим, що постачальники виставляли претензії один до одного та до попередників. Генпрокуратура порушила кримінальні справи стосовно попередніх керівників МОЗ, і розслідування триває. Міністр також запевнив, що на вимогу Автомайдану всі керівники МОЗ, які були задіяні в корупційних схемах, та всі працівники міністерства, до яких були претензії, уже звільнені.

Міністр також зазначив, що з наступного вівторка будуть оголошені торги із закупівлі ліків за 17 державними програмами. За його словами, затримка з торгами пов’язана з тим, що були задіяні комерційні схеми та непрозорі техніко-економічні обґрунтування. «Зараз нові спеціалісти МОЗ переглянули багато номенклатур, щоб забезпечити більш прозору участь у тендерах усіх виробників», — зауважив О. Мусій.

Водночас група народних депутатів внесла до парламенту проект постанови про звільнення з посади нинішнього міністра охорони здоров’я Олега Мусія, вважаючи роботу міністерства неефективною. Члени комітету також запропонували заслухати на засіданні комітету звіт міністра охорони здоров’я за діяльність за 100 днів роботи.

Показників щодо фінансування медицини в наступному році в профільному парламентському комітеті ще не бачили. У проекті Бюджетної резолюції, внесеному урядом, про це не йдеться. Конкретні цифри будуть закладені вже в проекті закону про держбюджет-2015. Однак у комітеті сподіваються на перегляд влітку показників цьогорічного державного кошторису за підсумками другого кварталу року і на збільшення витрат на охорону здоров’я. Такі приклади були в попередні роки. Скажімо, торік додали 40 мільйонів гривень на фінансування лікування тяжкохворих дітей за кордоном.