Кілька десятків столичних водіїв пікетували вчора в столиці будівлю КП «Київтранспарксервіс». Вони провели символічний автомобільний «гудок проти корупції» та передали представникам комунального підприємства свої вимоги. Головна з них — легалізувати незаконні паркувальні майданчики та навести лад на стоянках.

Припаркувати автомобіль у Києві давно стало завданням не з легких. У центрі міста фактично кожна ділянка асфальту, вільна від забудови, розглядається як потенційне місце для паркування. За цим бізнесом справно наглядають паркувальники Київтранспарксервісу, стверджують активісти. На їх думку, понад 70% таких стоянок працюють незаконно. Адже за документами їх просто не існує. Мовляв, плату люди в «зелених жилетах» збирають з водіїв готівкою. А гроші потрапляють не в бюджет міста, а в кишені. Йдеться про десятки мільйонів гривень.

«Ви вдумайтеся у ці цифри. Минулого року до бюджету столиці від комунального підприємства «Київтранспарксервіс» надійшло 69 мільйонів гривень. Якщо порахувати, то кожен день надходження становлять майже 190 тисяч гривень. Виходить, що кожен водій, який живе або працює в Києві, платить за послуги паркування всього 20 копійок на день або 73 гривні на рік. А офіційно паркувальний талон тільки на місяць коштує від 315 до 630 грн. залежно від зони. 

В результаті 250 млн. гривен на рік бюджет Києва недоотримує через налагоджені сірі схеми в роботі цього комунального підприємства», — зазначив один із організаторів акції, координатор громадської ініціативи «Європейські парковки — європейській державі» Ігор Астахов.

За його словами, комунальне підприємство також істотно занижує кількість паркувальних місць. Принаймні таку інформацію днями підтвердив і рейд по основних парковках, який організували громадські активісти. «Цифри просто вражають. Наприклад, біля Володимирського ринку Київтранспарксервіс декларує 25 місць, однак насправді там понад 70 машин. В Оболонському районі понад 800 паркомісць офіційно, але на них стоять майже 1500 автомобілів. І такі порушення — у кожному районі столиці», — підсумував він.

За фактами активістами направлено звернення до Генеральної прокуратури України з проханням дати правову оцінку ситуації. Наразі ГПУ доручила прокуратурі столиці перевірити ці факти.

Фото надано громадською ініціативою «Європейські парковки — європейській державі».