Те, що десять років тому багатьом із нас здавалося фантастикою, сьогодні стало реальністю. В Україні вже мільйони людей користуються Інтернетом. Всесвітню мережу почали активно використовувати й державні органи. Сайти в Інтернеті мають парламент, Президент України, створено урядовий веб-портал.

Не відстають від технічного прогресу й судові органи. Набираємо адресу www. court. gov. ua і ми на першій сторінці офіційного веб-порталу судової влади, який підтримує Державна судова адміністрація. Вибравши у пошуковій системі суд, який нас цікавить, знаходимо контактну інформацію адресу, номери телефонів, електронну адресу. Деякі суди наповнюють свої сторінки даними про те, як дістатися до суду, про підсудність справ, структуру апарату суду тощо. Але, на жаль, сторінки більшості судів залишаються поки що незаповненими.

На першій сторінці порталу впадає у вічі посилання на Єдиний державний реєстр судових рішень це база даних усіх рішень судів загальної юрисдикції, яку створено відповідно до Закону України «Про доступ до судових рішень» від 22 грудня 2005 року. Законом передбачено поступове наповнення реєстру: з червня минулого року туди включають рішення всіх судів, крім місцевих загальних судів, а з січня цього року повинні вносити також тексти рішень місцевих загальних судів. Пошукова система досить зручна, але, на жаль, чомусь не організовано пошук судових рішень за категоріями справ та ключовими словами, що ускладнює вивчення судової практики з певної тематики. Однак уже наявність такої системи є великим досягненням, адже тепер кожне судове рішення є справді відкритим і доступним, так само як і закони та інші правові акти.

На головній сторінці можна знайти рубрику «Інформація», яку поділено на кілька розділів. Наприклад, розділ «Судова статистика» містить аналітичні огляди судової діяльності, таблиці зі статистичною інформацією про розгляд справ судами загальної юрисдикції. У розділі «Кваліфікаційна комісія суддів» знаходимо матеріали засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів за 2004—2005 роки, а також аналітичну довідку про стан роботи кваліфікаційних комісій суддів загальних судів за 2003 рік. Інформація у цьому розділі не найсвіжіша. А розділ «Рада суддів України» поновлюється регулярно тут можна знайти найостанніші рішення цього органу суддівського самоврядування.

Під рубрикою «Законодавство» — закони, правові акти Президента, Кабінету Міністрів, Державної судової адміністрації, Міністерства економіки. Щоправда, складається враження, що адміністратори порталу сюди давно не заглядали, бо вже тривалий час у розділі «Президент України» чомусь можна знайти деякі акти Президента Республіки Узбекистан(?!).

Рубрика «Типові позови», де користувач сподівається знайти шаблони чи зразки документів для звернення до суду, вводить в оману тут лише витяги з окремих нормативних актів щодо форми і змісту позовної заяви, заяви у справах окремого провадження, апеляційної чи касаційної скарг. Безперечно, це також корисна інформація, але, на жаль, витяги, що стосуються цивільних справ, вже давно застаріли з вересня 2005 року діє новий Цивільний процесуальний кодекс. Так само прикро, що немає жодної інформації, яка допомогла б підготувати адміністративний позов відповідно до Кодексу адміністративного судочинства.

Портал має чимало інших недоліків. Меню настільки складне і погано структуроване, що ускладнює пошук необхідної інформації, яка, до речі, часто застаріла. Наприклад, остання новина у рубриці «Події» на головній сторінці датується 1 червня 2006 року.

Через головну сторінку порталу судової влади переходимо на сайт Державної судової адміністрації України (http://gca. court. gov. ua). На першій сторінці контактна інформація та графік роботи органу. Немало корисних повідомлень у рубриці «Інформація». Тут також можна ознайомитися з матеріалами засідань колегії Державної судової адміністрації, щоправда, лише за 2004—2005 роки. На жаль, у рубриці «Події» остання новина датована лютим 2005 року, а рубрика «Тендери» містить оголошення про проведення торгів дворічної давності.

А ось сайт Академії суддів України (http://aj. court. gov. ua), на який також можна перейти з головної сторінки порталу судової влади, справляє приємне враження: яскравий, цікавий, інформативно насичений, постійно оновлюється. Традиційно на сайті є загальна інформація про структуру академії, ректора, викладачів, вакансії тощо. Започатковано традицію щороку оприлюднювати звіти про діяльність Академії суддів.

Із порталу судової влади можна перейти на сайти вищих судових органів Вищого господарського суду (http://arbіtr. gov. ua), Вищого адміністративного суду (http://vasu. gov. ua), Верховного Суду (http://www. scourt. gov. ua), Конституційного Суду (http://www. ccu. gov. ua). У всесвітній павутині знаходимо також сайти Апеляційного суду м. Києва, Вищої ради юстиції.

Отже, інтернет-сторінки судів та інших установ судової системи стали ефективним засобом забезпечення відкритості та прозорості судової влади. Зокрема, можливість знайти в Інтернеті тексти судових рішень, яка зявилася нещодавно, підняла завісу над суддівською кухнею. По-друге, сайти судових установ це важливе джерело інформації для тих, хто бажає звернутися до суду, але не знає, як це зробити, або ж для тих, хто постійно вступає у відносини з судами. Водночас, змушені зауважити, що на більшості сайтів бракує інформації для того, щоб можна було звернутися до суду, не консультуючись з юристом. Інколи вона застаріла, що може ввести в оману.

Використання сучасних інформаційних технологій у судочинстві, наприклад, США чи Великої Британії, переконує у тому, що й в Україні через кілька років не буде дивиною звернутися до суду через його інтернет-представництво, подати усі необхідні докази та невдовзі одержати судове рішення. І не потрібно буде оббивати пороги судів, витрачаючи час та гроші.

Київ.