Нелегальна фінансова структура складалася з кількох приватних фірм Кременчука. Її рахунки використовували для легалізації грошей сумнівного походження. Фактичним власником цих субєктів господарювання та координатором незаконних оборудок, котрі давали змогу реально діючим підприємствам істотно мінімізувати свої податкові зобовязання, а тіньовим посередникам отримувати чималі комісійні, виявився 44-річний директор однієї з господарчих структур.

Діючи за відпрацьованою схемою, замовники обумовлювали з комерсантом суму коштів, яку планувалося перевести в готівку або «транзитом» перегнати через банківські рахунки підконтрольних йому фірм, та визначали відсоткову ставку за надані «послуги».

Далі за справу бралася пані заступник директора, котра безпосередньо займалася підготовкою сфабрикованої бухгалтерської і податкової звітності. Вона також була курєром, отримуючи проконвертовану готівку у філії одного з банків.

Спектр «віртуальних» послуг, які відображалися в «липових» супровідних документах та надавалися замовникам разом з легалізованою готівкою, зазначає в. о. голови ДПА у Полтавській області генерал-майор податкової міліції Михайло Кривошей, охоплював угоди купівлі-продажу різноманітних товарно-матеріальних цінностей, транспортні перевезення, будівельно-монтажні роботи, консультаційні послуги в різних сферах тощо. Зазвичай перевагу мали безтоварні операції, що давало змогу оформляти лише відповідний «документообіг» та уникати підвищеної уваги контролюючих структур.

Край кримінальним схемам працівники податкової міліції поклали після того, як затримали помічницю організатора псевдопідприємницької структури. Це сталося під час чергової незаконної оборудки в банківській установі зі щойно проконвертованою готівкою в сумі майже 100 тисяч гривень.

Під час розслідування порушеної кримінальної справи податківці «відвідали» й центральний офіс «фірми» та квартири махінаторів. Там вони виявили, крім печаток і відповідної документації суворої звітності, й багато незаповнених бланків бухгалтерських і податкових накладних з реквізитами та печатками псевдогосподарських структур з різних регіонів України.

Організаторів цього «бізнесу» заарештовано. Слідчі податкової міліції мають в своєму розпорядженні вдосталь доказів, які підтверджують факти незаконного «конвертування» щонайменше 15 мільйонів гривень. За попередніми підрахунками, така «підприємливість» спритників «коштувала» державі близько 2,5 мільйона гривень, які не дійшли до держбюджету у вигляді податків. Як повідомив кореспонденту «Голосу України» прес-офіцер управління податкової міліції ДПА в Полтавській області Сергій Степанович, нині накладено арешт і на майно підозрюваних на загальну суму понад 600 тисяч гривень, заблоковано банківські рахунки та вилучено більш як 130 тисяч гривень готівкових коштів. Слідчо-оперативні дії тривають.

Полтавська область.