За часів незалежності в Україні видано досить багато підручників та навчальних посібників з правознавства та основ держави і права. Одне з перших навчальних видань, у якому враховано положення оновленого законодавства, підготовлене колективом авторів — викладачів юридичного факультету Київського національного економічного університету під керівництвом доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАН України В. Ф. Опришка.

У підручнику відповідно до типової програми з правознавства для вищих навчальних закладів розкриваються основні положення про державу та право, а також усі галузі права України.

Книга відрізняється від низки подібних видань новизною: поряд з традиційними темами вона включає розділи, присвячені особливо актуальним питанням. Так, у главі з теорії держави та права розглядаються питання про сутність громадянського суспільства та соціальної правової держави, механізм держави, які розкриваються на прикладах різних країн, тлумачення правових норм тощо.

В основах конституційного права автори аналізують конституційний процес в Україні у 1990—1996 роках, окремо висвітлюють проблеми здійснення народовладдя, особливості організації влади в Автономній Республіці Крим та питання про Конституцію України як основу подальшого розвитку законодавства.

В основах адміністративного права подано положення про державну службу, правовий статус державних службовців, а також правові основи організації управління економікою. У главах про фінансове та банківське право розглядаються питання про бюджетний процес, державний та місцеві бюджети, правовий режим бюджетного фінансування, правовий статус Національного банку України та комерційних банків, правове регулювання платіжної системи, банківського кредитування, діяльності кредитних спілок.

Науково-практична значимість видання визначається й наявністю у структурі підручника глав з основ господарського та аграрного права. Окремо викладено положення з процесуального права, які включають основи цивільного, адміністративного та кримінального процесу. Враховуючи тенденції до європейської інтеграції України, автори не оминули увагою й питання міжнародного та міжнародного економічного права.

Підручник дає можливість без звернення до додаткових джерел глибоко вивчити найважливіші правові категорії та інститути. Незалежно від того, що він розрахований насамперед на осіб, які навчаються в економічних університетах, повний обсяг знань з правознавства можуть одержати студенти будь-яких вищих навчальних закладів.

До написання підручника залучено порівняно велику кількість авторів. На перший погляд, це видається недоцільним, оскільки саме внаслідок цього ступінь глибини викладення матеріалу в різних главах книги дещо відрізняється. Проте, незалежно від цього та, очевидно, завдяки професійному науковому редагуванню вдалося витримати єдину логічну схему викладення навчального матеріалу в кожній главі. А той факт, що автори різних частин підручника є фахівцями у відповідній галузі правової науки, забезпечив безперечну, на нашу думку, перевагу цього видання перед іншими аналогічними виданнями.

Отже, з виходом цієї книги скарбниця юридичної освітньої літератури поповнилася дуже вдалим виданням, яке найбільш оптимально відбиває останні досягнення законодавця, здобутки української юриспруденції і містить вичерпний матеріал щодо стану вітчизняної правової системи.

Антон КОЗЛОВСЬКИЙ, віце-президент з наукової роботи Міжнародного науково-технічного університету ім. академіка Ю. Бугая, доктор юр. наук, професор, заслужений юрист України.