Критерій — зменшення кількості звернень громадян

Реформування органів державної виконавчої служби в Україні схвалено Радою Європи. У Резолюції № 1466 2005 року зазначено, що Україна досягла істотного прогресу в зміцненні «державної служби з виконання некримінальних судових рішень».

Про здобутки та проблеми ДВС Херсонщини розповідає начальник державної виконавчої служби області Роман ДАВИСКИБА.

— З часу створення вертикальної структури органів державної виконавчої служби наша робота значно поліпшилась. Активізації сприяло невтручання в діяльність ДВС керівників органів юстиції та інших органів управління обласного та районного рівнів. Державні виконавці тепер більш захищені від впливу та втручання в їхню працю, зацікавлені у своєчасному та повному виконанні рішень судів. Якщо раніше державні виконавчі служби не мали на своїх рахунках коштів на оплату комунальних та інших послуг, не були забезпечено оргтехнікою, через брак поштових знаків місяцями не відправляли кореспонденцію, то нині всі підрозділи служби забезпечено автотранспортом, придбано 42 комп’ютери, 17 із 22 служб мають окремі приміщення. 45 відсотків працівників вже отримали формений одяг. Утім, головним критерієм оцінки реформування, що не може викликати сумніву, є помітне зменшення звернень громадян.

— Як «вимірюються» досягнення служби у матеріальних показниках?

— Протягом лише першого півріччя поточного року з 47 до 50,1 відсотка збільшилася кількість завершених виконавчих проваджень, залишок виконавчих документів зменшився з 73 з лишком до 61 тисячі документів. Стягнуто понад 26 мільйонів гривень на користь позивачів, що майже на чверть більше, ніж за такий період минулого року. На 90 відсотків більше стягнуто й виконавчого збору.

— За інформацією управління внутрішніх справ стосовно державних виконавців було порушено не одну кримінальну справу. А як нині з дисципліною?

— Так, за належності державних виконавців до райміськуправлінь юстиції, УМВС порушило 13 кримінальних справ. З часу реформування не було порушено жодної кримінальної справи, нікого з державних виконавців не підозрювали в корупційних діях. Тож позитивні зміни в діяльності ДВС — навіч. Упевнені в їх подальшому розвитку й передусім покладаємо сподівання на Верховну Раду — депутати Є. Кушнарьов та О. Лещинський внесли на розгляд проект закону, яким передбачено, що керівний склад державної виконавчої служби на всіх її ділянках, від Департаменту і до районної служби, призначають та звільняють за погодженням із Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики.

Алла БРУСИЛОВА.

Херсон.

Група мобільного реагування чи швидкого затримання?

На найбільшій в Україні виставці технічних систем «Безпека 2006» особлива увага була приділена двом великим тематичним розділам: «ІнфоБЕЗПЕКА» — системи і засоби забезпечення інформаційної безпеки та «Інтелектуальна споруда» — сучасні системи комплексного управління життєзабезпеченням і безпекою промислових, торговельних та комунальних об’єктів. Як завжди цікавою була продукція київської компанії «Венбест» — абсолютного переможця Всеукраїнського рейтингу безпеки, що його проводить громадсько-правовий журнал «Комітет».

На чолі компанії «Венбест», яка цього року відзначає своє 15-річчя, стоять авторитетні фахівці Володимир Дзюба та Георгій Тупчій. Цікавою нам здалася думка професіоналів щодо перспективних напрямів технічного охоронного бізнесу. Отже, спеціалісти вважають, що в основі цієї справи лежить застосування пультів централізованого спостереження (ПЦС). Технологія організації роботи практично незмінна вже багато десятиліть. Компанія «Венбест» пропонує ефективне (і поки що єдине в Україні) прогресивне технічне вирішення процедури виклику ГМР на місце події. Новий підхід принципово змінює розстановку сил і засобів гарантування охорони: по-перше, не втрачаються дорогоцінні секунди в гарячі хвилини; по-друге, сигнал «тривоги» злочинці не можуть перехопити в радіоефірі; по-третє, ГМР завдяки комп’ютеру отримує найповнішу інформацію про об’єкт, на якому сталося проникнення, плани, схеми приміщень, цифрові знімки споруди, потрібну інформацію про системи сигналізації, відповідальних осіб та багато іншого, що дає змогу швидко зорієнтуватися в оперативній обстановці.

А тепер про «родзинку». Нині групи мобільного реагування мають змогу наочно бачити на цифровій карті місце свого перебування, визначати найкоротший шлях прибуття до місця події. Комп’ютер виконує це завдання автоматично. Отримавши сигнал тривоги з ПЦС, програма «Дунай-М» позначає об’єкт як фінішний пункт пересування ГМР, прокладає оптимальний маршрут, і рух автомобіля весь час відображається на карті. При цьому вмикається режим голосових підказок водієві. Може, тепер варто подумати про те, щоб перейменувати «групи мобільного реагування» на «групи швидкого затримання»?

Марина КРИВДА.

Схованку в інтимному місці

влаштувала 30-річна жінка, яка скоїла крадіжку в супермаркеті «Рікос» у селищі Млинів. Вона потайки від охорони запхала під спідницю цілий набір жіночої білизни, а за пазуху — шоколадку.

Однак винахідливу жіночку охорона піймала на гарячому. Щоправда, за нею полювали з липня. Тоді злодюжка вперше випробувала цю схованку. На жаль, охоронці виявили це лише після того, як переглянули відеокасету з камери спостереження. Тому перша крадіжка жінці зійшла з рук. Цього ж разу жінка, розуміючи, що заперечувати будь-що марно, тільки просила, щоб її вчинок не афішували, бо, сказала, «соромно перед людьми».

Після цього випадку керівництво супермаркету до злодіїв почало застосовувати ефективний «засоромлювальний» засіб: вивісило знімки нечесних покупців на спеціальному стенді

Олександра ЮРКОВА