Українських дітей-сиріт, котрі були усиновлені громадянами США (подружжям Хілтами і Джоном Крюгером) і зазнали в цих родинах насильства та сексуальних знущань, необхідно негайно повернути на Батьківщину. Про це йдеться у поданні Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової Президентові України Вікторові Ющенку.

Український омбудсман вважає, що Міністерство закордонних справ України, на яке покладені обов’язки вести облік усиновлених за кордоном українських дітей, не завжди належним чином виконує вимоги національного законодавства. У поданні Президенту зазначається, що станом на 1 липня 2006 року в Україні немає жодної інформації про умови проживання і виховання 511 українських дітей з 2058, усиновлених іноземними громадянами ще 2004 року.

Особливо незадовільний стан щодо контролю за усиновленими склався зі США, звідки в Україну станом на 1 липня 2006 року не було надіслано інформацію про 795 дітей, усиновлених упродовж 1997—2005 років. До того ж тільки після арешту 2005 року громадянки США Пеггі Сью Хілт за вбивство усиновленої нею дитини з Росії підтвердилась інформація, що в цій сім’ї була друга дитина — українська дівчинка, котру вони вдочерили з Рівненського дитячого будинку 2001 року. Після виявлення цього факту українських дипломатів протягом п’яти місяців не допускали до зустрічі з дитиною. Побачити її представникам України вдалося тільки 12 січня 2006 року. Досі так і не вирішено питання про повернення дитини на Батьківщину.

Не менш жахливий випадок пов’язаний ще із одним громадянином США — Джоном Волтером Крюгером, який у 2002—2004 роках усиновив в Україні трьох хлопчиків 1994, 1995 і 1997 років народження. У грудні 2005 року Департаментом поліції Бейкерсфільда проти нього було порушено кримінальну справу за звинуваченням у сексуальних знущаннях над цими дітьми. Д. Крюгер вже 1991 року був підозрюваним у сексуальних домаганнях. Проте каліфорнійська агенція соціальних послуг Chrysalіs House надала позитивний висновок на нього як потенційного усиновителя, що дало підстави українській стороні поставити його на облік кандидатом на усиновителя, а потім двічі надавати дозвіл на усиновлення дітей-сиріт з Херсонського дитячого будинку. Надіслані ним в Україну звіти про стан виховання дітей свідчили про те, що вони «без жодних проблем адаптувались у сім’ї».

У зв’язку з цим Ніна Карпачова пропонує Президенту доручити МЗС України направити відповідну ноту США щодо усунення порушень прав українських дітей, усиновлених родинами громадян США — Хілтами і Д. Крюгером. А також вона пропонує порушити перед Кабінетом Міністрів питання про укладання двосторонніх угод з державами, в які усиновлюються українські діти-сироти.