Нова книга професора А. Селіванова «Права і свободи громадян під захистом Конституційного Суду України» написана на серйозну і відповідальну тему. Навряд чи треба сьогодні доводити, що досягнення мети — побудова правової держави — можливе без утвердження у всіх сферах державного життя верховенства права, забезпечення гарантованих Конституцією України прав і свобод людини та громадянина. Сьогодні, як ніколи, актуальною стає оцінка діяльності центральних і місцевих органів влади та органів самоврядування з позицій дотримання прав людини, адже демократичне суспільство вже має таку унікальну інституцію, як Конституційний Суд України. Цей феномен ХХ століття дедалі більше утверджує себе як остання судова інстанція, у котрій з позицій верховенства права проходять конституційний контроль всі акти, що оспорюються стосовно правозастосування відносно прав і свобод людини та громадянина.

В юридичній вітчизняній літературі аналога виданню професора А. Селіванова ще не було, і тим цінною є книга, яка поєднує теоретичні підвалини із систематизованим викладенням суті рішень і висновків Конституційного Суду, котрі безпосередньо стосуються прав людини. Раніше видана автором монографія «Верховенство права в Конституційному правосудді» вже отримала чимало позитивних відгуків і попит сприйнятих науково-теоретичних позицій професора А. Селіванова, а тому продовженням актуальної проблематики є його нова цікава праця.

Автор виконав дуже потрібну для кожного громадянина, який здатний захистити свої конституційні права, аналітичну роботу, вибудувавши послідовно логічну систематизацію рішень і висновків Конституційного Суду, які стосуються прав і свобод громадян.

Ретельно розглянуто практику захисту суб’єктами права на конституційне подання конституційних прав людини, а далі в практичному напрямі проаналізовано і роз’яснено способи їх захисту, що робить цю книгу особливо цікавою. Читач може прямо звертатися до рубрики конституційних рішень, знаходячи там відповіді на багато запитань, які виникають у повсякденному житті. Це підвищує корисність книги в застосуванні правових позицій і розумінні принципів конституційного права. Адже правова культура громадян є першочерговим завданням органів державної влади, які мають вступати з ними у правовідносини.

Таким чином, ця юридична праця відомого вченого-юриста підтверджує необхідність розширення джерел знань в сфері права, створюючи надійні інструменти для правозастосування.