Я — приватний підприємець, платник єдиного податку. З огляду на останні зміни в законодавстві, як я маю сплачувати внески до Фонду соціального страхування?

Юлія БОГУСЛАВСЬКА.
Київ.
Законом «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» платників єдиного податку «повернули» на попередню систему сплати внесків до Фонду соціального страхування, починаючи з другого кварталу цього року.
Проте слід зауважити, що стосовно деяких підприємців з 1 липня 2005 року і до прийняття закону про спрощену систему оподаткування спрощена система оподаткування не застосовуватиметься. Це стосується суб’єктів підприємницької діяльності, зайнятих у сфері грального бізнесу, проведення лотерей, обміну іноземної валюти; виробників підакцизних товарів, підприємців, що здійснюють діяльність, пов’язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакцизних товарів, оптовим та роздрібним продажем підакцизних пально-мастильних матеріалів; підприємців, що проводять операції у сфері обігу дорогоцінних металів та каміння, котрі підлягають ліцензуванню, а також фізичних осіб — підприємців, які займаються торгівлею лікарськими засобами та виробами медичного призначення, архітектурою, наданням консультацій та роз’яснень з юридичних питань, аудиту, наданням в оренду нерухомого майна та ріелтерською діяльністю. Цілком імовірно, що з 1 липня 2005 року цим особам доведеться знову сплачувати внески до Фонду соціального страхування за своїм бажанням як самозайнятим особам.
На сьогодні відносини «спрощенців» з Фондом соціального страхування будуються на звичних умовах: відповідний відсоток із суми сплаченого єдиного податку перераховується до Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, і платник вважається застрахованим та не має сплачувати окремо внески до фонду. При цьому, як повідомили у Фонді соціального страхування, незважаючи на те, що протягом першого кварталу 2005 року «спрощенці» мали сплачувати внески до Фонду соціального страхування на загальних підставах як самозайняті особи, їм не потрібно заново реєструватися у фонді вже як платникам єдиного податку.