Полтава дедалі серйозніше претендує на несерйозне звання столиці української карикатури. Принаймні 1 квітня у місцевій Галереї мистецтв традиційно відкрилася V Міжнародна виставка карикатур «Карлюка—2005», тема якої — «Україна очима карикатуристів», а девіз — «Світ побачив Україну». Отже, цього разу не лише ми сміятимемося з самих себе, а сміятимуться і з нас.
На виставку надійшло 350 карикатур від півсотні авторів з 30 країн світу. Це підтверджує і те, що «світ побачив Україну», і те, що сама полтавська виставка набуває планетарного масштабу. А що? Остап Бендер, який мав деякий стосунок до художньої творчості (варто згадати його класичне полотно «Сівач»), міг би вже зараз заявляти, що наступним кроком стане проведення у Полтаві міжгалактичної виставки карикатур, для чого в місті доведеться збудувати спеціальний космодром для приймання літальних апаратів з найвіддаленіших куточків Всесвіту.
Але це потім. А поки що серед інших поважних гостей карикатурного цеху маємо одного ну ду-у-уже поважного — Сергія Тюніна. Щоправда, прилетів він не з Альфи Центавра, а з Москви, де й прославився на весь світ своїми ілюстраціями до книг та графічними роботами, а найбільше — карикатурами. В рамках «Карлюки» пройде персональна виставка його робіт.
А дякувати за це першоквітневе диво полтавці мають двом своїм землякам: відомим художникам-карикатуристам Михайлу Шлаферу та Євгенові Самойлову, які п’ять років тому організували першу в місті виставку карикатур, що й стала зватися «Карлюкою».

Полтава.