Стурбований наслідками безпрецедентного стихійного лиха у країнах Південно-Східної Азії, Червоний Хрест України наприкінці грудня минулого року виступив ініціатором проведення масової доброчинної акції — збирання пожертв на підтримку потерпілих від землетрусу та цунамі.
На заклик президії товариства відгукнулися колективи багатьох підприємств, установ і організацій, благодійні фонди, підприємці, банкіри, окремі громадяни. Так, АКБ «Укрсоцбанк» перерахував товариству 20 000 гривень. По 10 000 гривень — Київське ВАТ «Кронос» і лікувально-профілактичні установи Рівненщини, 8000 — благодійний фонд «Справедливість» з Хмельницького. Більш як по 6 тисяч перерахували управління Пенсійного фонду України з Житомирщини, церква Христа Євангелієвого з Рокитнівського району Рівненської області. По 5000 виділили ВАТ «Укрінтерпродукт» з Донецька і столичне ЗАТ «Плодоовоч». Різні суми коштів перерахували Українська християнська місія «Добрий самаритянин» зі Львова, запорізький кінотеатр ім. О. Довженка, мукачівська фірма «ТІК-ТАК», столичні фірми «Біопром», «Лео-Трейд» та інші.
На заклик Червоного Хреста відгукнулися й окремі громадяни, як от кияни Л. Костюкевич, Л. Курдакова, Л. Козаровицький, М. Норенко та Л. Фещук з Бердичева, К. Кандзюра з Дніпропетровська.
Зібрані на 26 січня понад 140 тисяч гривень, повідомив прес-секретар товариства Олександр Заграничний, будуть конвертовані у долари і перераховані на спеціальний рахунок Міжнародної федерації Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Федерація координує надання гуманітарної допомоги населенню потерпілих країн, і це її прохання — надавати допомогу в доларах.
До речі, вчора виповнився місяць з дня страшного лиха...