Партія зелених обіцяла назвати власників, але так і не назвала
Епопея із начебто незаконним виділенням земельних ділянок у Пущі-Водиці Київрадою триває вже кілька місяців. І ось інтригуюча назва прес-конференції Партії зелених України (ПЗУ): «будуть оприлюднені прізвища господарів» (читай: назвуть тих, хто незаконно заволодів територією, яка має рекреаційне значення). Учасники зібрання тримали цю інтригу до останнього. Врешті депутат Київради Віктор Іванченко (один з небагатьох, хто виступав проти виділення ділянок), послався на постанову Київради про нерозголошення цієї інформації і прізвища так і не назвав. Однак повідомив, що список тих людей у нього є.
Вчора з ініціативи Партії зелених України Київраду пікетували. А сама ПЗУ подала скаргу до Шевченківського районного суду на бездіяльність столичної влади. Вони вимагають надати копії рішень про надання землі в Пущі-Водиці, визнати їх такими, що суперечать закону, й зупинити виконання.
З рішеннями — окрема історія. Дмитро Третьяков, голова секретаріату ПЗУ, стверджує, що їхні представники не раз зверталися до Київради з проханням надати копії рішень, які підтверджують надання землі. Жодної реакції! (Затягування процесу може бути вигідним з тих міркувань, що через деякий час справу не можна буде розглядати в суді за строком давності). Більше того, за словами Віктора Іванченка, навіть депутати під час ухвалення цього рішення не отримували паперів на руки. Проте за три останні місяці Київрада низкою рішень подарувала та передала в оренду приватним особам близько 639 гектарів земель у Пущі-Водиці. Зазначимо, що ця територія не є заповідною, а в цьому статусі «зелені» вбачають чи не єдину можливість зберегти рекреаційні зони від рук олігархів, серед яких, до речі, за словами Іванченка — представники колишньої парламентської більшості, члени ЦВК, Кабінету Міністрів і, звісно, депутати Київради.
Власне, найбільше у всій цій історії тривожить те, що практика розкрадання землі швидко поширюється. За словами лідера ПЗУ Віталія Кононова, тільки в Києві тривають «дискусії» і з Голосіївським парком, і з Феофанією. А в Миколаєві дійшло до того, що приватники зазіхнули на міський парк!
Можливо, крапку буде поставлено вже сьогодні: Київрада начебто має розглянути питання про скасування земельних рішень про Пущу-Водицю.