Як має відбуватися перерахунок пенсії за новим законом?


Анастасія ШВАК.


Донецька область.

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ухвалений Верховною Радою України в липні 2003 року. При цьому всі пенсії, призначені до набрання чинності цим законом, мали бути перераховані за нормами нового закону.
Як передбачено статтею 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», перерахунок пенсій за віком, у зв’язку з інвалідністю, в разі втрати годувальника, за вислугу років, призначених до 01.01.2004 р., здійснювався на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що були на час перерахунку в пенсійній справі, а також додаткових документів, які пенсіонери доносили органам Пенсійного фонду.
Для розрахунку пенсій за нормами нового закону передбачено зовсім новий механізм визначення середнього заробітку порівняно з тим, який було передбачено раніше чинним законодавством.
Так, спочатку обчислюються індивідуальні коефіцієнти заробітку шляхом ділення заробітної плати даної особи на середню заробітну плату в Україні за кожний місяць періоду, який подано для обчислення пенсії. Наприклад, у працівника заробітна плата становила 400 грн., а середня заробітна плата по Україні за цей самий місяць —200 грн. Коефіцієнт заробітку буде 2,0. І так за всі місяці, за які береться заробітна плата для обчислення пенсії. Далі обчислені у такий спосіб щомісячні коефіцієнти заробітку підсумовуються, і шляхом ділення цієї суми на їх кількість визначається середній коефіцієнт заробітку особи. Визначений середній коефіцієнт заробітку множиться на величину середньої заробітної плати в Україні за попередній рік (перед роком звернення по призначення пенсії). Наприклад, під час призначення пенсій у 2004 році, незалежно від того, в якому місяці призначатиметься пенсія, обчислений середній коефіцієнт множиться на середню зарплату в Україні за 2003 рік. З отриманої величини скоригованого (осучасненого) заробітку обчислюється розмір пенсії за віком.
Однак під час перерахунку пенсій, призначених до 1 січня 2004 року, як передбачено статтею 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», визначений коефіцієнт заробітку особи множиться на величину середньої заробітної плати в Україні за 2002 рік, яка відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.11. 2003 р. №1783 становить 306 грн. 45 коп.
Хотів би зазначити, що метою коригування заробітку для обчислення розмірів пенсій є те, щоб заробітну плату, яку отримував працівник і яка у зв’язку з інфляцією, зміною вітчизняної валюти тощо у своїй цінності зазнала істотних змін, привести до сьогоднішнього дня. Тому законом потрібно було передбачити норму, за якою у разі, якщо обчислений розмір заробітку за новою методикою є нижчим від фактично отриманої заробітної плати особи, для розрахунку пенсії має враховуватися фактично отримана заробітна плата. На жаль, цього законодавці не передбачили.
Стосовно щорічного підвищення пенсій, то це питання врегульовано статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, цією статтею передбачено, що пенсії індексуватимуться відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення, а також з 1 березня кожного року розмір пенсії підвищуватиметься на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам темпів зростання середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком. Розмір та порядок такого підвищення пенсії визначатиме Кабінет Міністрів України у межах бюджету Пенсійного фонду.