Протягом останнього часу ми були свідками кількох телевізійних марафонів, присвячених президентській виборчій кампанії 2004 року. Досить неупередженими виступами на них запам’ятався наш постійний автор, доктор політичних наук Валерій Бебик , який не «прогинався» відповідно до політичного моменту, а об’єктивно висвітлював хід виборчих перегонів. Саме ця обставина, його наукова кваліфікація та семирічний досвід роботи в адміністрації Президента України стали визначальними у виборі об’єкта для наших запитань.
— Які, на вашу думку, головні результати президентських виборів-2004?
— Президентські перегони продемонстрували всьому світові і, насамперед, українському народові, що В. Ющенко має досить високий моральний авторитет, який було втілено у політичний результат. Але суспільні настрої змінюються досить швидко, і якщо «помаранчевий позитив» не знайде підтримки в реальних справах, на наступних парламентських виборах партії з блоку «Наша Україна» навряд чи будуть фаворитами виборчої кампанії. Тим більше що не дуже ефективна робота команди В. Ющенка під час виборів на сході і півдні країни певною мірою була компенсована лише надзусиллями пересічних громадян, обурених зловживаннями влади так званим адмінресурсом. І те, що український народ почав позбуватися своєї традиційної психології, яку можна образно охарактеризувати висловом «моя хата — скраю», є головним результатом цього безпрецедентного виборчого марафону.
— Виборчий та урядовий менеджмент, як кажуть в Одесі, — різні речі. Що тепер має робити новообраний Президент України?
— Насамперед потрібно сформувати апарат президентської адміністрації і новий уряд. І тут треба мати на увазі, що з психологічної точки зору люди, які вписувалися у формат виборчої команди з її форсмажорними обставинами, мітинговими пристрастями тощо, аж ніяк не завжди можуть стабільно й кваліфіковано працювати в урядовому апараті.
Окрім того слід зважити, що заповнити всі урядові вакансії лише депутатами з «Нашої України» не вдасться. Якщо В. Ющенко призначатиме в адміністрацію та уряд переважно народних депутатів, він втратить підтримку у Верховній Раді. А цього допустити не можна, оскільки законодавче забезпечення реформ має стратегічне значення. Відтак логічним є висновок, що в урядовій команді треба робити ставку на професіоналів незалежно від політичних симпатій.
Особливе значення матимуть призначення на ключові посади в регіонах, куди теж можуть прийти порядні професіонали. Якщо цього не зробити (але без фанатизму), реформи будуть пробуксовувати. Отже, тепер В. Ющенку треба виявити свої менеджерські якості, якщо він хоче бути успішним президентом.
— Останнє, особисте запитання. Чи правда, що ви отримали запрошення консультувати цьогоріч одного з майбутніх кандидатів на посаду президента Польщі?
— Напередодні розмови вже були, але із зрозумілих причин я не хотів би передчасно говорити на цю тему. Поки що планую завершити роботу над кількома монографіями, одна з яких присвячена сучасним виборчим технологіям, що використовувалися на останніх президентських виборах України.

Інтерв’ю взяв Віктор ГУНЬКО.