Закон без інтерпретацій
Закінчився судовий процес над колишнім начальником поліції Франкфурта-на-Майні Вольфгангом Дашнером, котрого звинувачували в примусі до надання свідчень і погрозах катуванням викрадачу та вбивці 11-річного сина банкіра Якоба фон Метцлера («ГУ», 8 грудня).
Щоб змусити затриманого Магнуса Гефгена вказати, де він заховав хлопця і чи живий той, Дашнер пообіцяв, що коли зловмисник не повідомить про це, йому завдадуть болю, «який навіть важко уявити». Той злякався і показав місце, де заховав труп. Магнуса Гефгена засудили до довічного ув’язнення, а начальника поліції Вольфганга Дашнера взяли під варту. Судове розслідування тривало два роки. Свідком на ньому був ув’язнений — убивця хлопчика: німецьке законодавство забороняє не тільки катування, а й примус до надання свідчень.
Колишнього начальника поліції оштрафовано на 27 тисяч євро та засуджено до двох років умовно. Таке рішення ухвалила державна прокуратура. Прокурор Вільгельм Меллерс у промові в суді сказав, що «Дашнер прийняв самовільне неправильне рішення». Адже не було аргументів, котрі виправдовували б його розпорядження під час допиту — застосувати насилля до Магнуса Гефгена. Німецьке законодавство ясно формулює заборону катування і в ньому неможливі будь-які інтерпретації.
Виключалися також посилання на вимушений захист чи оборону. Фізична недоторканність затриманого не могла ставитися під сумнів. Як підкреслив прокурор, «навіть у виняткових ситуаціях гідність людини залишається недоторканною. Будь-які державні дії мають визначатися правом». Щодо вимушених обставин, на які посилався Вольфганг Дашнер (він не знав, чи живий хлопчик і чи немає загрози його життю), то слідство відхилило їх, мотивуючи тим, що він не використав інші можливості, які спонукали б Гефгена сказати, де перебуває Якоб фон Метцлер.
Однак державний прокурор Меллерс усе-таки знайшов у діях Дашнера пом’якшуючі обставини: для нього було найголовніше — порятунок дитини. Тож він діяв з благородних міркувань. Зрештою Дашнер нічого не приховав, а всі свої розпорядження вніс до протоколу.
Проте прокурор усе-таки вважає, що «двері до забороненої темної кімнати залишилася причиненими і їх потрібно зачинити». Цього вимагає правова система Німеччини. А стосовно покарання Дашнера, то прокурор сподівається, що воно буде пересторогою для всіх співробітників поліції Німеччини.
Прокурор вимагав оштрафувати на 14400 євро також комісара поліції Франкфурта-на-Майні Ортвіна Енігкайта, котрий виконував розпорядження Дашнера. Але штраф замінили умовним строком ув’язнення.