«Сьогодні на атомних станціях України працюють усі 15 енергоблоків». «Минулої доби НАЕК «Енергоатом» встановила новий рекорд з генерації електроенергії». Такі звістки з’явилися останнім часом в інформаційних повідомленнях відділу роботи із засобами масової інформації компанії «Енергоатом».
Тепер детальніше й точніше. Усі п’ятнадцять енергоблоків працювали разом і дружно, зокрема 26 листопада і 8 грудня. А найбільше електроенергії за всю історію існування вітчизняної атомної енергетики — 269,82 млн. кВт-год — було вперше вироблено 10 листопада. До того ж на 13 блоках типу ВВЕР. Та цей рівень перевершено 24, 26 і 30 листопада. А рекордним досі є 8 грудня. 15 енергоблоків виробили тоді за добу 296,54 млн. кВт-год електроенергії.
Це максимальна межа? Ні. Тому, що другий енергоблок Хмельницької і четвертий Рівненської АЕС ще перебувають у стані виведення на режим освоєння номінальної потужності. А отже, на них проводять різні випробування, з різних технічних причин спрацьовують системи захисту. І тоді їх до усунення неполадок або виводять на мінімально контрольовані рівні потужності, або тимчасово зупиняють повністю.
Звичайно, досягнуті рівні виробництва електроенергії нашими атомними станціями — не межа. Не є метою в подальшому і рекордні вижимки усієї потужності кожного з енергоблоків. Вітаючи українських атомників з першим трудовим досягненням 10 листопада, Міністр палива та енергетики України — президент НАЕК «Енергоатом» Сергій Тулуб — на міністерській нараді наголосив на необхідності підвищення контролю за експлуатацією обладнання АЕС, ліній електропередач та ефективного використання енергоресурсів.
Зрозуміло, на істотному збільшенні в цілому виробництва електроенергії атомними станціями позначилося введення в дію цього року власними силами двох нових енергоблоків-мільйонників. З одного боку, завдяки їм зріс загальний обсяг виробництва електроенергії в Україні до 58 відсотків від її загального виробництва. З другого — наша держава довела, що має потужний промисловий потенціал і перетворилася на країну — експортера електричної енергії.
У надійній і безперебійній роботі АЕС важливу роль відіграє технічний стан обладнання станцій, ремонтні роботи. Останнім часом вони здійснюються компанією не лише якісніше, а й швидше. Перебуваючи нещодавно на Південно-Українській АЕС, віце-президент НАЕК «Енергоатом» з ремонтів і заводського виробництва Володимир Пишний привітав її колектив із достроковим завершенням планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках станції і підсумував: цього року загалом по компанії терміни ремонтів вдалося скоротити на 98 діб, що дало змогу додатково виробити 1 млрд. 568 млн. кВт-год електроенергії на суму більш як 110 млн. гривень.
Отримані додаткові кошти планують спрямувати на вирішення пріоритетних технічних завдань компанії і реалізацію соціальних програм. Сергій Тулуб вважає, що наступним етапом розвитку компанії мають стати введення в експлуатацію першого пускового комплексу Ташлицької гідроакумулювальної електростанції та її добудова в рамках уточненого проекту. У подальшій перспективі — побудувати третій і четвертий блоки на Хмельницькій, п’ятий — на Рівненській і четвертий — на Південно-Українській АЕС.
А серед соціальних завдань керівництво компанії чільне місце відводить будівництву житла для працівників атомних станцій. Ось яка тут динаміка. Якщо у 2001 році здали 30 квартир, у 2002-му — 270, у 2003-му — 574, то у 2004-му — 780. Переконливим є лише один грошовий показник. За 10 місяців нинішнього року капітальні вкладення у житлове будівництво зросли до 113,7 млн. грн. проти 38,6 млн. грн. минулого.
Можна було б навести багато інших цифр і фактів зміцнення та розвитку нашої атомної енергетики. Однак останнім часом у працівників галузі з’явилися тривоги. Зменшується оплата за спожиту електроенергію. Ускладнюється питання закупівлі палива, вирішення усіх намічених завдань. Утім, за словами Сергія Тулуба, погіршення взаєморозрахунків деяких регіонів за спожиті енергоносії негативно впливає на поточні розрахунки із працівниками всього паливно-енергетичного комплексу. І тому вони стверджують: будь-яке загострення політичної кризи у країні жодним чином не повинно вплинути на роботу підприємств ПЕК. За вікнами зима. Тепло і світло мають бути в кожній оселі. Вони потрібні і на робочих місцях.
За матеріалами відділу роботи із засобами масової інформації НАЕК «Енергоатом» підготував