У столичному Палаці спорту пройшов Міжнародний турнір честі з фрі-файту «Вода Пересвіта»
Нині в Україні відбуваються події, які ще недавно вважалися поза законом. Запеклі бої на татамі, коли в поєдинку змагаються представники різних шкіл — то вже не кіношна, а сьогоднішня реальність. У вільних боях зійшлися збірна світу і збірна України, а організаторами виступили об’єднання «Пересвіт» і Міжнародна федерація фрі-файту.
Щоправда, відкриваючи змагання, президент «Пересвіта» Андрій Старовойт вибачився перед глядачами, що половина іноземних бійців побоялися їхати в Україну через непевну політичну ситуацію. Таких назвали псевдо-зірками і знайшли гідну заміну серед українських спортсменів. Тож гостроти і напруженості бої не втратили.
Чоловік, який сидів поруч, пояснив, що  тут правила і обмеження досить суворі. І витримується не тільки дисципліна бою. Фрі-файт — то передусім система виховання, де фізичний розвиток особистості йде поруч із духовним. «Пересвіт» ставить за мету перетворення світу і світогляду на вільний від власних слабкостей і органічно пов’язаний з природою. Так, кожен турнір присвячується окремій стихії. Минулорічні були «Земля Пересвіта» і метал.
Щодо минулих турнірів. Був дуже цікавий момент, коли у двобої-реванші зійшлися Володимир Сорока і Майк Мендоза (США). Американець через Інтернет розповідав, що його минулорічна поразка неправильна. Не бачила, що було тоді, але цього разу бій закінчився дуже швидко. Американець самотужки підійматися не збирався. Коли його привели до тями, він знайшов в собі сили потиснути руку Володимиру. А що хлопці сильні не тільки фізично, а передусім духовно, можна було пересвідчитися. Яка повага до суперника, яке толерантне ставлення!.. Остаточно в цьому переконав очікуваний бій, одного з учасників якого організатори тримали в секреті. І це був справжній подарунок шанувальникам. На татамі вийшов Ігор Вовчанчич — чемпіон світу у боях без правил. Український спортсмен не виступав в Україні майже 10 років. Як і прогнозували, перемога була блискуча. А участь зірки у турнірі засвідчила не тільки те, що цей спорт набуває офіційного статусу в Україні, а й гідні зірок рівень організації і культуру проведення змагань.
Віце-президент Міжнародної федерації фрі-файту Олександр Копиленко зазначив, що нині рівень готовності українських спортсменів дозволяє претендувати на на вищі нагороди турнірів будь-якого рівня. Він також сказав, що нинішні змагання в Києві не останні, будуть ще запеклі бої, до яких приєднаються атлети з різних континентів.