21 листопада — день повторного голосування на виборах Президента України
На запитання, які виникають у наших читачів перед другим туром президентських перегонів, відповідає член Центральної виборчої комісії України Марина СТАВНІЙЧУК.
— Чим відрізнятиметься бюлетень для повторного голосування від бюлетенів на першому турі виборів?
— По-перше, виборчий бюлетень для повторного голосування буде значно меншого розміру, оскільки до нього буде включено прізвища лише двох кандидатів у Президенти — Віктора Ющенка та Віктора Януковича. Крім того, він буде іншого кольору, а також міститиме 12 ступеней захисту. Порядок заповнення виборчого бюлетеня той самий — треба поставити позначку «+» або іншу, яка засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті напроти прізвища обраного кандидата, а в разі непідтримки жодного кандидата — поставити позначку в графі «Не підтримую жодного кандидата у Президенти України».
— Чи будуть присутні на виборчих дільницях 21 листопада уповноважені представники та офіційні спостерігачі тих кандидатів на пост Президента України, які не пройшли до другого туру голосування?
— Ні, оскільки їх повноваження припиняються після встановлення результатів виборів 31 жовтня 2004 року. Тобто ані кандидати у Президенти, які не набрали достатньої кількості голосів для включення їх до виборчого бюлетеня для повторного голосування, ані уповноважені представники та офіційні спостерігачі від цих кандидатів та від політичних партій та виборчих блоків, які висунули цих кандидатів, не беруть участі в підготовці та проведенні повторного голосування 21 листопада 2004 року на виборах Президента України.
— А чи залишаться представники кандидатів, які не пройшли до другого туру, в складі виборчих комісій під час проведення повторного голосування?
— Відповідно до закону — так, але якщо член територіальної чи дільничної виборчої комісії, включений до її складу за поданням кандидата на пост Президента України, прізвище якого не потрапило до бюлетеня для повторного голосування, буде двічі поспіль відсутній на засіданні комісії після дня виборів 31 жовтня 2004 року, його повноваження буде достроково припинено відповідною виборчою комісією вищого рівня. Якщо склад виборчої комісії стає меншим від мінімальної кількості, інші особи включаються до складу виборчкому замість вибулих членів комісії за поданням лише тих кандидатів на пост Президента України, яких включено до бюлетеня для повторного голосування. При цьому забезпечується рівне представництво кандидатів на пост Президента України.
***
— Я телефоную із санаторію для інвалідів війни «Перемога», який розташований на 17-му кілометрі Житомирського шосе (Київщина), — звернувся до редакції 78-річний інвалід Великої Вітчизняної війни Дмитро Степанович ПОПЕНКО. — Нас тут більш як сотня людей, які приїхали ще два тижні тому і не мають відкріпних талонів. Коли я виїжджав з рідних Черкас, ще не було ані списків, ані відкріпних талонів. Поряд є виборча дільниця № 68. Вони тільки нещодавно отримали відкріпні талони, але нас брати на облік там відмовляються. Допоможіть нам проголосувати.
— До нас уже зверталися з подібною проблемою інваліди війни, котрі відпочивають в одному з санаторіїв Київської області, — відповідає Раїса Іванівна ПОГУКАЄВА, голова територіальної виборчої дільниці № 96. — І ми порадили їм звернутися до головного лікаря санаторію, щоб той написав клопотання до комісії територіальної дільниці. Ви можете вчинити так само. Головний лікар має написати листа в комісію з переліком усіх, хто відпочиває нині в санаторії і бажає проголосувати. І попросити прикріпити їх до найближчої дільниці. На підставі клопотання ми дамо розпорядження. А на адресу виборчих дільниць за місцем проживання мешканців санаторію будуть направлені листи з проханням викреслити їх зі списків.
Чергові по «лікнепу» Юліана ШЕВЧУК, Юлія ПОТАПЕНКО.