Це обговорювали вчора на розширеній колегії Міністерства оборони України
Ольга ВАУЛІНА
Київ. Збори пройшли з участю Прем’єр-міністра, представників уряду і народних депутатів України. Перед колегією Міністр оборони Олександр Кузьмук поставив мету: оцінити реальний стан ЗС України на етапі їх реформування, сформулювати завдання розвитку на наступний рік.
— Сьогодні не буде обвинувачень попереднього керівництва (тобто Є. Марчука. — Авт.). Не генеральська це справа. Є проблеми — вирішуй, не можеш — звільняй посаду, — сказав військовий керівник.
Утім, без обвинувачень обійтися не вдалося. Віктор Янукович у своїй доповіді звинуватив у зубожінні армії і падінні її бойового духу неправильну оборонну політику, яку проводили минулими роками. Саме тому Збройні сили країни фінансували за залишковим принципом. Мовляв, у 1998—2001 рр. бюджетні асигнування на потреби силової структури становили лише 50 відсотків. А от в останні два роки (термін прем’єрства Віктора Федоровича) вдалося домогтися ста відсотків. Це підтвердив і голова парламентського Комітету з питань безпеки й оборони Георгій Крючков. Але при цьому відзначив, що навіть таке фінансування не може цілком задовольнити реальні запити ВР України.
Знову ж через матеріальні проблеми висококваліфіковані фахівці почали залишати армію. Упала бойова і технічна підготовка особового складу. Під час підготовки військових кадрів льотчики не літали на бойових машинах, танкісти не їздили на танках тощо.
Віктор Янукович розповів про курйоз, що стався у Криму під час зйомок картини «Дев’ята рота». Її режисер Федір Бондарчук був здивований, коли бойова машина піхоти, задіяна в епізоді, не могла рівно проїхати заданим маршрутом. З’ясувалося, що заповзятливий командир кожен дубль садовив до БМП новий екіпаж, щоб хоч у такий спосіб дати можливість своїм підлеглим поводити бойову техніку.
За словами прем’єра, військових фактично залишили напризволяще (знову йдеться про недалекоглядну політику, яку вели до 2002 року). У результаті такого ставлення загострилися соціальні проблеми людей у погонах. Доповідач зазначив «падіння морального духу захисників батьківщини». На його думку, годі було вимагати від солдата заповзятого ставлення до служби, коли казарму не опалюють, у їдальні — лише картопля з капустою, а лазня не працює. Та й від їхніх командирів не можна було очікувати повної самовіддачі, якщо всі думки офіцера — як прогодувати родину на скромну плату.
Відзначали і невивірену політику грошового забезпечення військовослужбовців. Диспропорція в пенсіях тих, хто звільнився в запас до і після 1992 року. Аргументовано критикував прем’єр і квартирне питання, мовляв, дотепер кожний другий офіцер, котрий служить у ЗС України не має свого житла. Втім, на колегії був не тільки «розбір попередніх польотів». Намічено траєкторію руху виходу з піку. Зокрема, Віктор Янукович особисто береться вирішити багато проблем військовослужбовців. Конкретно: за три роки ліквідувати квартирну чергу, за два — повернути всі пільги (оплата комунальних послуг, проїзд тощо) військовим, за його словами, «абсолютно безпідставно ліквідовані в 2001 році», і вже наступного року відновити справедливість у пенсійному забезпеченні звільнених у різні роки в запас. Ці заяви Прем’єр-міністра зірвали оплески учасників колегії. Щоправда, ця колегія чимось нагадувала передвиборну зустріч з виборцями. Утім, на шляху до другого туру всяке може здатися...