Дві пенсії одразу не буває

Якщо я маю право на різні державні пенсії, то чи можна отримати дві одночасно — за законом «Про прокуратуру» та пенсію у зв’язку із захворюванням, пов’язаним з перебуванням на фронті? Як це питання регулював старий пенсійний закон? Чи зараховують до стажу час проходження військової служби?
Іван МИТРОФАНЧУК.
Чернігівська область.
 
Статтею 6 Закону України «Про пенсійне забезпечення» було передбачено, що особам, які мають одночасно право на різні державні пенсії, призначають одну пенсію за їхнім вибором, за винятком пенсій інвалідам унаслідок поранення, контузії або каліцтва, що їх вони дістали під час захисту Батьківщини чи виконання інших обов’язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті чи з виконанням інтернаціонального обов’язку.
Проте статтею 50-1 Закону України «Про прокуратуру», статтею 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» передбачено, що особам, які мають одночасно право на різні державні пенсії, призначають одну пенсію за їхнім вибором.
Таким чином, згідно із законодавством України особам, які мають одночасно право на різні державні пенсії, дві чи більше державних пенсій не призначають.
Відповідно до статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» час проходження військової служби та перебування в партизанських загонах і з’єднаннях, службу в органах державної безпеки та органах внутрішніх справ незалежно від місця проходження служби зараховують до стажу роботи під час призначення пенсій. До того ж, як передбачено статтею 57 зазначеного закону, військова служба у складі діючої армії у період бойових дій, у тому числі під час виконання інтернаціонального обов’язку, а також перебування в партизанських загонах і з’єднаннях зараховують до стажу роботи на пільгових умовах (у трикратному розмірі). Наявний порядок обчислення стажу роботи за період до 1 січня 2004 року збережено і Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Відповідно до статті 50-1 Закону України «Про прокуратуру» прокурорам і слідчим зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, пенсію за вислугу років (пенсії у зв’язку з інвалідністю І та ІІ груп призначають у розмірі пенсії за вислугу років) призначають у розмірі 80 відсотків від суми їхньої місячної заробітної плати, до котрої включаються всі види оплати праці, на які нараховують страхові внески, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії. За кожен повний рік роботи понад 10 років на цих посадах пенсія збільшується на два відсотки, але не більш як 90 відсотків від суми місячного (чинного) заробітку.
Рахують з дев’ятнадцяти
Яку величину беруть для розрахунку надбавок та доплат, передбачених Законом України «Про донорство крові та її компонентів»?
Ольга ЯНЕВСЬКА.
Київ. 
 
Що стосується розмірів надбавок та підвищень до пенсій, то постановою Кабінету Міністрів України від 3 січня 2002 р. № 1 «Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету» встановлено розрахункову величину в сумі 19 грн. 91 коп., з якої мають обчислювати розміри різних надбавок та доплат (надбавок, передбачених Законом України «Про донорство крові та її компонентів»; підвищення громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом їх було реабілітовано, та членам їх сімей, яких було примусово переселено; надбавок на непрацездатних членів сім’ї, що перебувають на утриманні непрацюючих пенсіонерів; надбавок у зв’язку з доглядом за одинокими пенсіонерами та інвалідами; підвищень, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» під час призначення та перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» тощо).
Потрібно помісячно
Який порядок оформлення документів для призначення пенсій?
Марія ЯКОВЕНКО.
Хмельницька область.
 
Порядок оформлення документів для призначення пенсій визначено наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002 року № 224/30 «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення». Згідно з цим Порядком для призначення чи перерахунку пенсій довідка про заробіток могла подаватися як із зазначенням щомісячної заробітної плати за відповідні роки, так і з зазначенням загальної суми річної заробітної плати.
Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності з 1 січня 2004 року, передбачено новий порядок визначення заробітку для обчислення розміру пенсій. Так, спочатку обчислюються індивідуальні коефіцієнти заробітку шляхом ділення заробітної плати даної особи на середню заробітну плату в Україні за кожний місяць періоду, який подано для обчислення пенсії. Далі визначені щомісячні коефіцієнти заробітку підсумовуються та при діленні цієї суми на їх кількість визначається середній коефіцієнт заробітку особи. Для обчислення розміру пенсії визначений середній коефіцієнт заробітку множиться на величину середньої заробітної плати в Україні за попередній рік (перед роком звернення за призначенням пенсії).
Однак для перерахунку пенсій, призначених до 1 січня 2004 року, як передбачено статтею 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», визначений коефіцієнт заробітку особи множиться на величину середньої заробітної плати в Україні за 2002 рік, яка відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 р. № 1783 становить 306 грн. 45 коп.
Відповідно до статті 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» перерахунок пенсій за віком, у зв’язку з інвалідністю, в разі втрати годувальника, за вислугу років, призначених до набрання чинності цим законом, здійснюється за нормами цього закону на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, яке діяло раніше, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.
Враховуючи те, що для обчислення розмірів пенсій за новим законом необхідна саме щомісячна заробітна плата, при поданні додаткових документів про заробітну плату для перерахунку пенсій органи Пенсійного фонду вимагали, в тому числі й при поданні документів до 1 січня 2004 року, в довідках про заробітну плату зазначати щомісячну заробітну плату працівника. Звичайно, для розрахунку пенсій за нормами нового закону визначалися щомісячні коефіцієнти заробітку, середній коефіцієнт і далі в загальному порядку. Виходячи із щомісячної заробітної плати і здійснювався перерахунок пенсії за нормами нового закону.
У тих випадках, коли пенсіонери додаткових документів не подавали, перерахунок пенсії проводився на підставі документів пенсійних справ, і в тому числі якщо в цих документах заробітна плата була зазначена загальною сумою за відповідні роки.
Додаткові 5 гривень
Як призначається «чорнобильська» пенсія?
Ірина Тарнець.
Київська область.
 
Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для таких громадян передбачені різні види допомог, компенсацій, пільг, в тому числі й пільги у сфері пенсійного забезпечення.
Так, особам, віднесеним до 1 категорії постраждалих (особи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з виконанням робіт з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС), пенсії по інвалідності відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, які визначаються згідно з законодавством.
Особам, віднесеним до 2-4 категорій постраждалих, пенсії призначаються на загальних підставах згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» чи іншими законодавчими актами (наприклад, державні службовці та інші), але при зниженому пенсійному віці, визначеному статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Особам, віднесеним до 1-4 категорій постраждалих, призначається додаткова пенсія в розмірі залежно від виду пенсії, яку вони мають отримувати. Так, особи, віднесені до постраждалих 2-4 категорій, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають додаткову пенсію в розмірі: 2 категорія — 5,97 грн., 3 категорія — 4,98 грн., 4 категорія — 2,99 грн.
Для призначення пенсії по інвалідності чи додаткової пенсії з необхідними документами потрібно звернутися до районного управління Пенсійного фонду за місцем проживання.
Володимир МАКСИМЧУК, заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.