ГОТУЄТЬСЯ ЗАКОНОПРОЕКТ

Незабаром ми можемо залишитися без державних нотаріусів. Станеться це, якщо депутати остаточно приймуть, а Президент підпише закон «Про нотаріат».

Загалом проект революційний, бо не лише «знищує» державних нотаріусів як клас, а й змінює їх роль в суспільстві. Якщо починаючи з 1993 року (прийняття чинного закону) нотаріат в Україні був просто системою органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії з метою надання їм юридичної вірогідності, то відтепер нотаріат пропонують визначати як публічно-правовий інститут, який покликаний забезпечувати позасудову охорону та захист прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, територіальних громад та в цілому держави. Роль нотаріуса зросте, і він перетвориться на юридичного радника, а щоб відповідав такому високому званню, збільшено час стажування з 6 місяців до 2 років. До того ж кандидат в нотаріуси повинен мати досвід роботи у сфері права не менше п’яти років.

Оскільки інститут державних нотаріусів ліквідують, їм законопроект надає право отримати реєстраційне посвідчення поза встановленою квотою та поза конкретною кількістю нотаріусів в тому нотаріальному окрузі, де розташована ліквідована нотаріальна контора. Водночас особи, які на момент набрання чинності новим законом обіймали посади державних нотаріусів, матимуть переважне право на оренду та приватизацію майна (у тому числі приміщень державних нотаріальних контор). Оскільки державні нотаріуси йтимуть поза конкурсом, то сьогоднішні претенденти, які не встигнуть стати нотаріусами до прийняття нового закону, і далі чекатимуть своєї черги. Можливо, граничну чисельність нотаріусів в окремих округах збільшать, але майже півтори тисячі державних нотаріусів — теж чималенька цифра і стояти в черзі можна роками, повільно забуваючи все, чого навчився.

Те, що порадує громадян, навряд чи сподобається приватним нотаріусам. Адже плату за вчинення нотаріальних дій пропонується стягувати за єдиними для всіх нотаріусів тарифами. До того ж будуть визначені певні категорії громадян, що матимуть пільги з оплати нотаріальних дій або які взагалі звільняються від їх оплати.

На тлі уніфікації тарифів простежується посилення відповідальності нотаріуса. Зокрема, нотаріуси нестимуть повну майнову відповідальність за наслідки своєї діяльності. Крім цього, встановлюється і право притягати нотаріуса до професійної відповідальності (наприклад, за безпідставну відмову у вчиненні нотаріальної дії, недотримання Правил професійної етики нотаріуса, створення перешкод працівникам органів юстиції у здійсненні ними функцій із забезпечення державного контролю за роботою нотаріуса). Також пропонується запровадити принцип колективної відповідальності нотаріальної спільноти за рахунок утвореного ними фонду відшкодування.

Одним із спірних моментів проекту є обов’язковість членства всіх нотаріусів у нотаріальній палаті, яка водночас визначається як їх професійне об’єднання, тобто об’єднання громадян. Однак ч. 4 ст. 36 Конституції України передбачає, що ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до громадських організацій.

Коли ми звернулися до державних нотаріусів, почули різні думки, які, на наш погляд, можна поділити так: якщо молоді перехід до єдиного нотаріату подобається, то старше покоління хотіло б залишитися державними нотаріусами і доволі скептично ставиться до можливості оренди та приватизації приміщень державних нотаріальних контор.