Ранок почався майже за класиком — надворі ще й не сіріло, а село вже нагадувало розтривожений вулик. Гуцикаючи вибоїнами, вузькими вулицями сунув автофургон з гучномовцем на даху, що без угаву монотонно повторював:
— Мешканці села Кавунівка! Протягом півгодини всім слід зібратися біля сільради. З собою мати документи та запас харчів і води на дорогу, триватиме все не більше години. Бажано ще подбати про взуття та одяг на випадок дощу.
Сказати, що тутешні Рябки й Шарики мало не похрипли, це взагалі нічого не сказати. Та й самі сполохані зрання аборигени теж дуже голосно обговорювали несподівану напасть.
— Невже знову щось на військових складах?
— Ні. Тут діло сурйозніше. Швидше за все, бахнуло на атомній. А до неї від нас по прямій і сотні кілометрів не набереться.
— Може, град чи повінь насуваються?
— А я чув, казали люди, десь тут недалеко йдуть зйомки кіна — «Яничари» називається чи щось таке. Ото, мабуть, і вивезуть усіх геть. Значить, ото щоб безлюдне село нагадувало наліт орди. Ще й гроші за це платять. Он в сусідньому районі вивезли Вишневе на пару годин у степ, а потім кожному по десятці дали. Їй-бо!
— Що ти рівняєш?! У тому зачуханому Вишневому й сотні дворів немає! А в нас? Та майже вп’ятеро більше!
— Люди добрі, а худобу та птицю на кого лишати? Та нехай вони сказяться з отими «Яничарами» та тими, хто це все придумав!
А тим часом до дворів дійшла й більш офіційна і схожа на правдиву інформація. По-перше, біля сільради вже вишикувалася довжелезна колона автобусів. По-друге, у степу — неподалік Рогозяної балки — досі розгорнуто тимчасовий табір, де на всю димлять польові кухні, які готують гарячу страву. По-третє, вивозять туди сільчан лише на три-чотири години. І найголовніше — всі тимчасові незручності буде компенсовано. Дорослі отримають по десять, а діти — по п’ять гривень.
Останнє повідомлення таки поліпшило настрій кавунівців, однак теж не залишилося без жвавого обговорення.
— Коли платять гроші, річ не в «кіні». Тут пахне виборами. Точно! Он в телевізорі вже аж похрипли, що через наш край їде прем’єр. Мабуть, вивезуть нас і поставлять край дороги, щоб кричали йому про підтримку на виборах.
— Мужики, раз таке діло, треба торгуватися. Бо он Яблунівку під час минулого візиту возили аж до райцентру, то їм платили по п’ятнадцять гривень. Щоправда, їх тоді біля траси майже добу маринували. Хоча випивки й закуски, розповідають, було!..
Неквапливі теревені про вибори та останні розцінки на участь у них тривали й тоді, коли сільчани почали розсідатися в автобуси. І тому нарешті, аби хоч трохи припинити ці балачки, присутнє тут цабе районного розливу щось буркнуло голові сільради і гучномовець прохрипів мету маневрів. Мовляв, евакуація мешканців села здійснюється в ході планових навчань з цивільної оборони і не має до президентських виборів жодного відношення.
Цьому повідомленню, звісно, ніхто не повірив. Немає дурних. Та цікаво, що на користь такої неймовірної версії спрацювали й наступні події.
Кавунівців вивезли до лісопосадок край Рогозяної балки. Щедро нагодували кашею, до якої всім бажаючим налили й по сто п’ятдесят грамів. Далі влаштували імпровізований концерт за участю самодіяльних колективів з райцентру. Заплатили всім під розпис по десять гривень. І все. Тобто ніхто й словом чи бодай півсловом не обмовився про вибори та підтримку «єдиного» кандидата.
І тільки надвечір, коли мешканці села давно повернулися до своїх домівок, стала відома справжня причина спішної евакуації. З’ясувалося, що цього дня до населеного пункту для зустрічі з виборцями мав приїхати ще один кандидат у Президенти. Так, так. Отой самий, напередодні приїзду якого місцеву владу змушують мерщій зачиняти на всі замки підходящі для зустрічей з виборцями приміщення. Втім, графік поїздки був настільки щільний, що від візиту до села в останню мить довелося відмовитися. Тому в Кавунівці й дотепер сушать голови: заберуть у них по десять гривень чи ні? І чи змусять ще й платити за харчі, випивку та проїзд на несподівано влаштований владою «пікнік»? А ще, озброївшись калькуляторами, підраховують: скільки потрібно автобусів чи пасажирських вагонів, щоб за кілька годин вивезти всіх-всіх мешканців райцентру. Бо саме туди, кажуть, збирається приїхати претендент і головний конкурент «єдиного».